Sukelduja selfi koos haidega.Foto: Caters News/Scanpix
Tehnika
1. juuli 2019, 12:04

UURING: selfid on viis korda surmavamad kui hairünnakud (1)

Inimesed võtavad ette üha suuremaid riske, et saavutada ideaalne selfi ehk endast tehtud foto. Nutitelefoniga klõpsatud pildid on osutunud lausa viis korda ohtlikumaks kui paljukardetud hairünnakud, teatab RTE.

India ajakirja Journal of Family Medicine and Primal Care poolt korraldatud uuringu kohaselt suri ajavahemikus 2011. aasta oktoobrist 2017. aasta novembrini ülemaailmselt vähemalt 259 inimest selfide tegemise tagajärjel. Samal perioodil hukkus haide hammaste vahel 50 inimest. Uuringust järeldus, et kuigi naised teevad rohkem selfisid, on just noored mehed need, kes võtavad rohkem riske – ligi 3/4 enesepildistamise tõttu hukkunud isikutest ongi mehed.

India hoiab selfi-surmade edetabelis esikohta 159 traagilise juhtumiga. Indiale järgnevad Venemaa, USA ning Pakistan. Uppumine, avariid ning kukkumised on levinumad surmapõhjused. India on loonud riigis lausa „selfi-vabasid“ tsoone, mida on ainuüksi Mumbai linnas 16. Venemaal, mis jääb Indiast selfi-surmadega pikalt maha, on inimesed selfit tehes kukkunud surnuks kõrghoonetelt ning sildadelt, samuti on end kogemata tulistatud ning maamiini käes hoides õhku lennatud. Vene politsei andis 2015. aastal välja juhendi, millega õpetatakse turvaliselt selfisid tegema.

Selfie on viimase kümnendi fenomen, mis on haaranud miljardeid inimesi. Ühes päevas tehakse hinnanguliselt miljon selfit 18-24 eluaastaste vanusegrupi poolt.