Anna endale aega aiamaal olla, sest sel moel annad oma kehale energiat nii vaimsel kui ka füüsilisel tasandil. Foto: Les Bourgeonniers / Pexels
Nipid
28. juuni 2019, 16:05

5 erilist põhjust, miks aiatöö teeb inimese õnnelikuks

Anna endale aega aiamaal olla, sest sel moel annad oma kehale energiat nii vaimsel kui ka füüsilisel tasandil. Miks on siis põhjust käed mulda pista?

Parandad oma tervist
Tehes aiandustööd, oled vastuvõtlik ümbruses olevatele mikroobidele ja sellega tugevdad loomulikku immuunsüsteemi. See leevendab astmat ja allergiaid. Samuti paraneb une kvaliteet, sest värskes õhus päikesevalguse käes säilivad normaalsed ööpäevased rütmid. Muide, päikeselt tulev UV-kiirgus reguleerib vererõhku ning koos liikumisega vähendab see südame-veresoonkonnahaiguste riski. Istutamine arendab koordineerimist ja tasakaalu. Labidaga töötamine, kandmine ja kükitamine aga pakuvad võimalust jõuharjutusteks.

Hoiad kehakaalu kontrolli all
Aiandustööga tegelejad on keskmisest peenemad. Taimede eest hoolitsemine motiveerib samas rohkem erinevaid vilju sööma, mistõttu on ka menüü tervislikum. Aianduse harrastajad saavad tervise seisukohast piisavalt liikuda. Oma mõtestatud tegevuse tõttu on nad valmis korduvalt samu liigutusi tegema seda ise märkamata.

Vähendad stressi
Looduses viibimine rahustab ja mõjutab positiivselt ka meeleolu. Aiandustöödega kaasneb lummav keskkond, mis viib sundimatult meelelt tähelepanu. Igapäevased probleemid võivad laheneda iseenesest, kui teadlikult keskendunud tähelepanu pisut puhkab. Arvatakse, et aiandusega tegelemine suurendab ka aju kasvufaktorite arvu. Põletikuliste neurotransmitterite tasemed kehas omakorda vähenevad, mis võib vähendada kroonilist stressi. Seega vähendab aiandus väsimust, parandab probleemide lahendamise oskust ja suurendab elujõudu.

Tunned ennast tähtsana
Kuna taimed vajavad hoolt, annab aiandusega tegelemine tunde, et oled väärtuslik. Keerulises tänapäevases maailmas väikesegi ala paremaks muutmine suurendab elu juhtimise tunnet ja loob järjepidevust. Kui taimekasvatus õnnestub, annab see ka võimu tunde. Aiandust kasutatakse ka nii füüsilise kui ka vaimse rehibilitatsiooni alal.

Oled hea kaaslane
Aiandusega tegelejad on keskmisest õnnlikumad ja eluga rahul. Rohenäpud on teistega võrreldes tolerantsemad ja positiivsemad. Looduslik keskkond omab positiivset mõju inimestevahelisele koostööle.

Allikas: terve.fi