Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Tehnika
25. juuni 2019, 07:15

Rootsis pidurdab elektriautode levikut linnade vananenud elektritaristu

Rootsis pidurdab elektriautode levikut linnade vananenud elektritaristu. Uudisteagentuuri Bloomberg andmetel on probleemi peamiseks põhjuseks suutmatus toime tulla suurenenud energiavajadusega. Elektriautoga sõitjad pole aga nõus autot kaugemal laadima.

2018. aastal Rootsis kehtestatud ligi 6000eurone elektriautode ostutoetus on korralikku mõju avaldanud. Tänavu viie kuu jooksul on elektriautode müük sealmail tõeliselt õitsele puhkenud: müügikasv on 253% ehk müüdud on pea 4000 sõidukit.

Aastaks 2030 teedele vähemalt 2,5 mln elektriautot

Elektritranspordi populariseerimine on üks osa Rootsi süsinikneutraalsuse programmist. Ees seisab tõsisemat sorti pingutus: 2045. aastaks peab heitmete määr kahanema vähemalt 70%. Seega, sisepõlemismootoritel tuleb teha teed nullheitme-ajamitele.

Süsinikneutraalsuse eesmärkide täitmiseks peaks Rootsi elektriautode hulk kasvama praeguselt 70 000lt enam 2,5 miljonini aastaks 2030.

Rootsi suurte linnade elektritaristu aga ei suuda elektriautode populaarsuse kasvuga sammu pidada. Kui juba praegu tekitavad elektriautod oma aeg-ajalt ette tuleva laadimisvajadusega peavalu, siis tulevased miljonid särtsakad sõidukid löövad riigi energiamajanduse korralikult uppi.

Rootsi elektriautodega seotud probleemidest loe edasi Acceleristast.

Foto: Accelerista