Sommarøy saar.Foto: Wikimedia Commons
Reisimine
19. juuni 2019, 13:08

KELL PRÜGIKASTI: Norra saar soovib vabaneda ajast

Norra väikesaar soovib heita kellad prügikasti ning elada nii, et ei peaks piiritletud aja pärast muretsema, teatab CNN. Ebatavalist plaani toetab saare asukoht ja kliima.

Ajal, mil põhjapoolkera suvine pööripäev on kohe saabumas, soovivad Sommarøy ehk Suvesaare inimesed oma kodukoha maailma esimeseks ajavabaks tsooniks kuulutada. Põhjapolaarjoonest põhjas asuval saarel ei looju päike perioodil 18. maist kuni 26. juulini – tervelt 69 päeval. Kohalikud, kes peavad vastukaaluks kannatama novembrist jaanuarini kestva polaarööga, soovivad päikeselisest ajast viimast võtta, arvestamata traditsioonilist ajamõõtmissüsteemi. 

„Siin on pidev päikesevalgus ning me käitume sellele vastavalt,“ ütles saarel elav Kjell Ove Hveding. Ta lisas, et näiteks kella kahest „öösel“ võib näha, kuidas lapsed jalgpalli mängivad või ujumas käivad ning naaber muru niidab või maja värvib. Nüüd soovib saareke teha ajavaba elamise ametlikuks. 13. juunil andsid saareelanikud linnahallis allkirjad petitsioonile, mis seda võimaldaks. Paber anti edasi Norra parlamendiliikmele, kellega arutati ka plaaniga kaasnevaid praktilisi ja juriidilisi probleeme. „Meist paljude jaoks tähendab ametlik kinnitus lihtsalt generatsioonide käigus tavaks saanud eluviisi formaliseerimist,“ ütles Hveding.

Muidugi mõtlevad saareelanikud ka turismile. Kui maismaalased saart külastavad, ei tervita neid saarele viiva silla küljes tabalukud nagu mujal maailmas, vaid hoopis samal viisil kinnitatud kellad. See näitab külastajatele, et sisenetakse maale, kus aeg on unustatud. Kampaania on juba välismaailmas inimestele huvi pakkunud, mis võiski olla Sommarøy elanike eesmärk. Hetkel pole neile veel ametlikku ajavabastust lubatud, ent nad võivad vähemalt rõõmustada selle üle, et saarel kestab veel viis nädalat polaarpäev.

Kohalikud elanikud tegid valmis ka video, mis nende plaani hästi iseloomustab.