Hoia oma naha tervisel kogu aeg silm peal!Foto: Kristina Paukshtite / Pexels
Uudised
21. juuni 2019, 17:28

Enneta nahavähki: 7 kohta kehal, mida sa tavaliselt ei kontrolli

Lisaks sünnimärkidele tasub nahal tähele panna ka teisi muutusi, sest varakult avastatud mittemelanoomse nahavähi puhul paraneb enamus haigestunutest. Sellepärast peaksid korra kuus ette võtma ühe põhjalikuma kontrolli ja kogu oma keha üle vaatama.

Kõige mugavam on teha igakuine kontroll enne kui lähed duši alla või vanni, sest võtad selle jaoks nagunii riided seljast. Hea kui vannitoas on täispikkuses peegel või kasuta väiksemat peeglit, et näha ka selja taha ja varjatumaid kohti. Kuna nahamuutused võivad toimuda ka pikema perioodi vältel, siis parim on kahtlasest kohast teha pilt või teha selle kohta kalendrisse märkmeid.

Peale muutunud sünnimärkide otsi ka:

• läbipaistvaid või pärlmutterjalt läikivaid sõlmekesi või sõlmi, mille pinnal on jälgitavad veresooned
• punetavaid, läikivaid laike või naaste
• valkjaid, vahajaid halvasti piiritletud naaste
• laike või naaste, mis ketendavad, vahel veritsevad ja kattuvad koorikuga
• punetavaid, vahel pruunikaid, haavanduvaid sõlmi

(Allikas: Kliinik.ee)

Kahtlaste sünnimärkide avastamiseks kasuta ABCD-reeglit:
A (Asymmetry) Asümmeetria ehk sünnimärgi pooled erinevad teineteisest.
B (Border) Piirid ehk sünnimärgi piirid näevad välja narmendunud või sakilised.
C (Color) Värvus ehk sünnimärgis on mitu erinevat värvi.
D (Dynamics) Dünaamika ehk muutused aja jooksul – kasvamine, värvide lisandumine jne.

Hoia oma naha tervisel kogu aeg silm peal! Foto: Kristina Paukshtite / Pexels

1. Varbavahed ja tallaalused
Need on kohad, kuhu pilk väga tihti ära ei eksi. Ka päikesekreemi unustatakse varbavahedesse panna, kuigi sealne hele nahk vajab eriti kaitset.

2. Silmaümbrus
Isegi kui kaitsed oma silmi päikeseprillidega, siis tasub regulaarselt kontrollida nii ülemisi kui alumisi silmalauge ja kulme.

3. Kõrvad
Kindlasti ei tasu piirduda ainult kõrvalesta kontrollimisega, vaid vaata üle ka käänulisemad kohad. Seal võib olla mõni silmaga halvasti nähtav koht, kuhu tekkimas nahamuutus.

4. Küünealused
Igakuise kontrolli käigus viska pilk ka sõrme- ja varbaküüntele ja nende ümbrusele. Muutustest võib märku anda tume triip küünel või ilma traumata tekkinud sinikataoline moodustis.

5. Genitaalid
Ka jalgevahet ei tohiks tähelepanuta jätta. Eriti peaksid ennast hoolsalt kontrollima sealt need, kes päevitavad alasti või käivad solaariumis. Halvaloomuline kasvaja võib alguse saada just varjatud kohast.

6. Suu
Ava suu ja vaata üle suulagi, keelealune ja põskede siseküljed. Kui seal on soor, mis ei taha paraneda, tumepunane või valge laik, siis võiksid lasta nahaarstil see üle vaadata. Eriti hoolsalt peaksid oma suud kontrollima suitsetajad.

7. Rindade alune nahk
Ära unusta regulaarselt rindade tekstuurimuutusi kontrollides vaadata üle ka rindade nahk. Vajadusel kasuta selleks väikest käsipeeglit.

Allikas: Besthealthmag.ca