Calibra tulevane rakendus.Foto: Calibra
Tehnika
18. juuni 2019, 14:02

SUURED PLAANID: Facebook avalikustas oma krüptoraha ning digitaalse rahakoti (2)

Facebook kuulutas teisipäeva hommikul välja oma uue krüptoraha nimega Libra ning digitaalse rahakoti Calibra. Suurettevõtte lubas krüptovaluuta käibele paisata juba järgmisel aastal, teatab The Verge.

Kübervaluuta Libra ei ole spekulatiivne vara, nagu Bitcoin, vaid pigem digitaalne raha, mille toeks on reservvaluuta. Facebooki juhid kinnitavad, et millalgi tulevikus saab Libra eest tasuda veebimakseid ning ka maksta ka väljaspool internetti erinevate teenuste eest. Ettevõte usub, et algselt kasutatakse krüptoraha peamiselt raha ülekanneteks arengumaades, kus puuduvad võimalused ligipääsuks traditsioonilistele pankadele. Facebooki lõplik plaan on luua maailma esimene laialdaselt leviv kübervaluuta, mis on tõesti igal pool kasutatav – detsentraliseeritud ülemaailmne maksevahend, mis on stabiilsem kui dollar ning millega saab osta kõike.

Kui Libra edukaks osutub, võib see olla tähtsaim toode, mida Facebook on kunagi avaldanud – nii firma kui ka kogu maailma jaoks. Kübervaluuta saab pakkuda alternatiivi praegusele pangasüsteemile, eriti arengumaades. Samuti võib see muuta Facebooki aga kasutaja jaoks elu lahutamatuks osaks. Toote edule aitab kindlasti kaasa Facebooki miljarditesse ulatuv hiiglaslik kasutajavõrgustik ning selle integreerimine olemasolevate rakendustega.

Foto: AFP/Scanpix

Facebooki sõnul on Libra eesmärk pakkuda lihtsaid madala tasuga, või üldse lisatasuta makseid erinevate inimeste vahel üle maailma. Ettevõtte väitel peab olema raha ülekandmine sama lihtne kui foto või sõnumi saatmine läbi Messengeri. Võrreldes krediitkaardimaksetega peaks Libra olema ka kaubandusvaldkonnas maksevahendina odavam valik. Facebook plaanib luua ka n-ö pangaautomaate, mille kaudu saab füüsilist valuutat krüptorahaks vahetada. Facebooki plokiahela projekti juhib endine PayPali direktor David Marcus, kes loodab finantssektoriga koostööd teha ning nendega otseselt mitte võistelda. Mastercard ja Visa on aga juba öelnud, et soovivad teha koostööd Libra Association MTÜ-ga, mis näitab Marcuse sõnul projekti usaldusväärsust.

Facebook on üles ehitanud ka tütarettevõtte Calibra, mis saab Libra jaoks oluliseks platvormiks. Calibra vastutab samanimelise digitaalse rahakoti  ehitamise ja hoolduse eest. Kuna ettevõttes on võrdne otsustusõigus Facebooki kõrval ka teistel partneritel (näiteks Uber, Lyft, eBay ja PayPal jne), võib öelda, et võrgustikku ega kübervaluutat ei saa Facebook ihuüksinda kontrollida. Calibra asedirektor Kevin Weil ütles, et digitaalne rahakott elab algselt Facebook Messengeri ja WhatsAppi sees, ent saab peagi ka eraldi rakenduse. See tõotab tulla edukas, sest rahakotiga ühendatakse kogu Facebooki ökosüsteem, mis hõlmab miljardeid kasutajaid. Aja jooksul peaks Facebook looma Calibra kaudu uusi finantsteenuseid ning see võib saada ettevõtte järgmiseks „suureks asjaks“.