Südamepaela kasutati Kihnus vööotstes, Muhus põllepaelana, samuti lihtsa sukapaelana. Foto: Marit Külv
Tee ise
6. mai 2021, 14:09

Õpetuse leiad ajakirja Käsitöö veebruari-märtsinumbrist 2019. 

VAHVA NÄPUTÖÖ! Punu südamepaelad kasvõi tennistele!

Südamepaela kasutati Kihnus vööotstes, Muhus põllepaelana, samuti lihtsa sukapaelana. Selle paela puhul on kõiki lõngu võetud kahekordselt: 2 x 4 punast, 2 sinist ja 2 halli, mis moodustavad koos südame. Paelu punusid vanasti tihti ka lapsed ning südamepaela punumisega saab hakkama ka tänapäeva laps. Näpud tööle! 

Vaja läheb:

  • 4 punast lõnga
  • 2 valget lõnga

Töö käik:

1. Sõlmi lõngad ühest otsast kokku ja kinnita. Mugav on punuda näiteks nii, et kinnitad paelad haaknõelaga püksipõlve külge.

2. Jaga lõngad kahte kätte nii, et kummaski käes on kaks punast ja üks valge lõng järjestuses punane-valge-punane.

3. Alusta põimimist, ristates omavahel valged lõngad (lõng paremast käest vasakusse ja vasakust paremasse (joonis 1).

4. Vii parema käe välimine punane lõng teise punase alt ja valge lõnga pealt vasakusse kätte. Samal moel liigub vasaku käe välimine lõng paremasse kätte. Nüüd peab mõlemas käes asuma valge lõng kahe punase lõnga vahel (joonis 2).

5. Tõsta valge lõng paremast käest üle punase vasakusse kätte ja vasaku käe valge lõng samal viisil paremasse kätte (joonis 3).

6. Taas liiguvad välimised punased lõngad seespool asuvate punaste lõngade alt ning valgete lõngade pealt keskele (joonis 4).

Selle paela puhul on kõiki lõngu võetud kahekordselt: 2 x 4 punast, 2 sinist ja 2 halli, mis moodustavad koos südame. Foto: Lüüli Kiik

7. Lõpeta paela punumine sõlmega. Kui sõlm tundub liiga suur, siis sõlmi paelaots kokku ühe lõngaga, mille võid nõelaga paar korda teistest lõngadest läbi nõeluda, et sõlm kindlam püsiks.

Hea teada!

Näiteks pastlapaelte punumiseks võta lõnga paar meetrit.