Murutraktoriga tänaval sõitmisel on siiski piirangud.Foto: Vida Press
Tehnika
11. juuni 2019, 13:06

LUGEJA KÜSIB: kas murutraktoriga tohib liikluses osaleda? Millised on piirangud? (7)

Õhtulehe poole pöördus lugeja, keda huvitas eluline küsimus – mis juhtub seaduse silmis olukorras, kui murutraktoriga (ka alkoholijoobes) mööda avalikke teid sõita?

Lugeja maakohas elava sugulase peres on kasutusel murutraktor. Nädalaid tagasi purunes masinal lõiketera rihm. Sugulane võttis kätte ja sõitis traktoriga lähimasse asulasse remondimehe juurde. Esmalt läbis ta kilomeetri asulavälist kruusakattega vallateed, seejärel sõitis sadakond meetrit mööda aleviku kõnniteed. Lugeja arvab, et masina maksimaalne kiirus peaks olema umbkaudu 8-9 km/h.

Lugeja sugulasel juhiload puuduvad ning mõistagi pole traktor ka registris. Muidugi pole sõiduk kindlustatud ega sellel ülevaatus tehtud. Masinal puuduvad ka liikluses olulised gabariidi- ja pidurituled. Lugeja tunnebki muret, kas nii võib sõita, või kuidas tohib murutraktoriga üldse liikluses osaleda. Mis juhtub aga siis, kui sugulane satub murutraktori roolis politseikontrolli alla, kui on eelnevalt paar õlut ära joonud? Vastab Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse vanemkomissar Enel Kuiv.

„Kui murutraktori või mistahes teise sõiduki tehase poolt kinnitatud maksimaalne sõidukiirus on kuni 6 km/h, siis ei ole tegemist mootorsõidukiga. See tähendab, et sellega sõitmiseks ei pea omama juhtimisõigust, küll aga peab olema kaine. Kui aga tehase poolt kinnitatud maksimaalne sõidukiirus on suurem kui 6 km/h, siis liikluses osalemiseks peab sõiduk olema registreeritud,“ tõdeb Kuiv.

Põhja prefektuuri vanemkomissari sõnul võib murutraktoreid registreerida nii näiteks liikurmasina kui ka ratastraktorina. Täpsemalt sõltub see mootori võimsusest ja muudest tehnilistest andmetest. Kuid Kuiv toonitab, et sõltumata sõiduki kasutamisotstarbest ning tehnilistest andmetest, peab liikluses osalev juht kindlasti olema kaine.