Toyota RHOMBUS elektriauto prototüüp.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
11. juuni 2019, 07:15

Toyota tõstab tempot: esimesed elektriautod jõuavad müügile varem kui lubatud

Jaapani autohiid Toyota on elektrifitseerimises olnud pigem „ootame-vaatame“ seisukohal ning esimesed elektriautod lubanud müügile tuua uue kümnendi lõpul. Konkurents sunnib aga kiirust lisama – aastaks 2025 lubatakse arvestatavat elektrisõidukite müüki, koostööd mitme autotootjaga ning uudset akutehnoloogiat.

Toyota puhul on „ootame-vaatame“ saanud nende kaubamärgi lahutamatuks ja tervitatavaks osaks: ühtegi sammu ei astuta kiirustades, kõiki uudseid tehnoloogiad testitakse kuniks nende töökindlus on 100% ning eesmärgile jõudmine tagatud.

Toyota on fookusesse võtnud n-ö võrdse kohtlemise autos ehk arendab sõidukeid, millega liikuma pääsevad ka need, kes tavaautoga ise sõita ei saaks: puuetega inimesed, seeniorid, seni reisijana liikunud. See on suur samm autotööstuse paradigma muutmisel. Teine oluline arengusuund on turvalisus: isejuhtivate sõidukite arendamisel on jaapanlased jõudnud tasemele kus täna on vähesed tootjad, ent laborivaikusest ei tulda välja enne kui tehnoloogia sobib võimalikult paljude sõidukite jaoks.

Hiljaaegu lasi Toyota vabaks 24 000 hübriid- ja elektriautode patenti, et valdkonna arendamisele hoogu anda. Samal ajal jagas Volvo omi kogutud andmeid turvalisuse kohta: nii see koostöö sünnib. Patentide avamine oli üks märke Toyota püüdlusest kiirendada elektrisõidukite turuletoomist. Kui algselt oli plaanis täiselektriliste autode müügiga massidesse jõuda aastal 2030, siis nüüd on Jaapani autohiid toonud eesmärgi 5 aastat varasemaks.

Tõenäoliselt võimaldab tähtaega 2025. aastale nihutada teadmine, et uudse akutehnoloogia läbimurdega on jõutud tõsisemate testimiste faasi ning tootmiseni jääb teha veel mõni (küll üsna pikk) samm.

Toyota elektrifitseerimisplaanist loe lähemalt Acceleristast.

Foto: Accelerista