Kristiine keskuse parkla.Foto: Alar Truu
Tehnika
7. juuni 2019, 07:15

UURING: eestlase jaoks on auto tarbeese, mille ostmise põhikriteeriumiks on hind (2)

Tänavu aprillis Swedbanki tellimusel korraldatud küsitlusest selgub, et valdav osa Eesti inimestest ostab auto hinna järgi. Sellega sõidetakse kolm kuni viis aastat.

Ligi 80% elanike jaoks on auto ostmisel põhiliseks kriteeriumiks selle hind. Seejärel peetakse oluliseks auto vanust, ülalpidamiskulusid ning auto suurust ja klassi. Lisaks mõjutab ostuotsust ka auto läbisõit ja mark. Vähem vaadatakse auto disaini, mootori võimsust ning keskkonnasõbralikkust.

Kõige rohkem vaatavad auto hinda 56-aastased ja vanemad autoostjad. Sõiduki ülalpidamiskulusid jälgivad rohkem aga naised ja need autoomanikud, kes elavad väljaspool pealinna.

Swedbanki statistika järgi ostavad eestimaalased kõige rohkem järgmiseid mudeleid: Toyota RAV4, Citroen Berlingo, Škoda Octavia ja Kodiaq ning Volkswagen Tiguan.

Autot peetakse kolm kuni viis aastat

Pool küsitlusele vastanutest vahetavad autot kolme kuni viie aasta tagant. Iga viies sõidab sama autoga kuus kuni üheksa aastat ja veerand vastanutest kasutab ühte autot kümme aastat ja rohkem. Tihedamini vahetavad oma autosid Eesti elanikud vanuses 18-45 ja inimesed, kelle sissetulek on rohkem kui 700 eurot kuus.

Laias laastus on tõeks saanud see, et auto on muutunud tarbeesemeks, mis võetakse renti või liisingusse, ning mida siis kogu garantiiaja vältel kasutatakse. Mis autost edasi saab, ei ole enam kasutaja mure. 

Põhjalikumalt loe eestlaste autoeelistuste kohta Acceleristast.

Foto: Accelerista