Huawei aseesimees Guo Ping kätlemas MTSi juhi Aleksei Kornjaga. Taustal Hiina president Xi Jinping ja Vene riigipea Vladimir Putin.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
6. juuni 2019, 10:51

Huawei sõlmis Vene telekomifirmaga lepingu 5G arendamiseks (2)

Kuna USAs on Huawei sattunud põlu alla, otsib Hiina elektroonikaettevõte ärivõimalusi mujalt. Ettevõte sõlmis lepingu Venemaa telekomifirma MTSiga, et hakata meie idanaabrite juures 5G tehnoloogiat arendama, teatab BBC.

Huawei ja MTS lubasid, et loovad Venemaale uue generatsiooni 5G võrgustiku järgneva aasta käigus. Kokkulepe sõlmiti, kui Hiina president Xi Jinping kolmapäeval Venemaal oma kolmepäevast visiiti alustas. Hiina poolt astuti selline samm, sest mõned lääneriigid, eesotsas USAga, on turvakaalutlustel Huawei tegevuse blokeerinud.

MTSi poolt avaldatud teadaandes kavatsetakse arendustööd ning pilootprojekt käivitada 2019-2020. aastatel. Tõenäoliselt pakub leping mõnevõrra kergendust Huaweile, kes on viimastel kuudel tugeva välissurve alla jäänud. Hiina ettevõte on sattunud Hiina-USA võimuvõitluse keskmesse. USA väidab, et Hiina valitsus võib kasutada Huawei seadmeid välisluure eesmärgil. Ka Austraalia ja Uus-Meremaa on keelanud Hiina ettevõttel oma 5G tehnoloogia arendamisel kaasa rääkimast.