Foto: Mihkel Maripuu / Eesti Meedia / Scanpix
Tehnika
4. juuni 2019, 13:52

Elron piirab suveperioodil jalgratastega reisimist, minister Aas tahab ronge juurde hankida (78)

Elron piirab suveperioodil jalgrataste transporti rongides, kuna rongide populaarsus on aina kasvanud ja ruumist hakkab puudu jääma. Majandus- ja taristuminster Taavi Aas soovib probleemi lahendamiseks ronge juurde hankida. 

Elroni müügi- ja arendusjuht Ronnie Kongo sõnas, et Elroni otsus jalgrattaga rongiga reisimise piiramiseks võeti vastu tulenevalt rongireisijate arvu kasvust ja reisijate enda pöördumistest.

Elron langetas raske otsuse ka seda silmas pidades, et rongi mahuksid mugavamini need reisijad, kellel ilma oma n-ö sõiduvahendita pole võimalik reisida – näiteks ratastoolis ning lapsevankritega reisijad.

„Saame järjest enam klientidelt tagasisidet, et rattaid on rongis liiga palju ja need takistavad seal liikumist. Nii on meie poole pöördunud näiteks mitmed lapsevankritega emad, kel on keeruline endale rongis kohta leida, ratastooliga reisijad, samuti paljud teised sõitjad, kes rattarohkuse tõttu ei pääse näiteks WCsse või on määrinud oma riided,“ tõi Kongo esile.

Paldiskist Narvani ruum reisijale

Selleks, et tagada reisijatele mugavamad sõiduvõimalused, on Elron sarnaselt juba Paldiski liinil kehtivate piirangutega otsustanud Tartu, Narva ja Viljandi liinidel kõige suurema nõudlusega reisidel reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti jalgrataste rongiga transportimise keelata.

„Soovime oma klientidele pakkuda võimalikult kvaliteetset teenust. Jalgrattakohad on rongides küll olemas, kuid sama ruum on mõeldud ka teistele reisijatele,“ rõhutas Kongo.

„Kui sõitjaid on väga palju, siis kõik lihtsalt rongi ei mahu. Jalgratas võtab mitme inimese ruumi, samas ei ole ratta rongi võtmise puhul enamasti tegemist hädavajadusega. Teiste reisijate arvelt rattakohti juurde teha me ei saa,“ lisas ta.

Põhjalikumalt loe rattureid puudutava probleemi kohta Acceleristast.

Majandus- ja taristuminster tahab ronge juurde hankida

Minister Taavi Aas teeb lähinädalatel valitsuskabinetile ettepaneku soetada Elronile neli uut rongi, et inimesed saaksid ka tulevikus mugavalt ja keskkonnasäästlikult reisida, sealhulgas oleks tagatud senisest enam kohti jalgratastele. 

„Rongiliikluse keskkonnasäästlikkus ja kiiremad ühendusajad meelitavad järk-järgult rohkem inimesi rongiga igapäevaselt liiklema. Uute rongide ost võimaldab kiirete ekspressväljumiste lisamist nii Tartu, Narva kui ka Viljandi suundadele, samas paraneksid aeglasemate tavarongide kasutamise võimalused,“ ütles Aas.

Plaan on soetada hübriidrongid, mille energia- ja hoolduskulud on madalamad kui praegustel diiselrongidel. „Soovime, et uute rongide hankimisel peab Elron silmas, et lisaks suuremale arvule istumiskohtadele oleks ruumi nii lapsevanematel vankrite jaoks, et liikumispuudega inimesed saaks mugavalt rongi kasutada ja et ka jalgratastele oleks rohkem hoiukohti,“ märkis Aas.

Uued rongid oleks lisaks majanduslikule säästule ka märgatavalt mugavamad, keskkonnasõbralikumad ning vaiksemad.