Lastekaitsepäev on 1. juunil tähistatav tähtpäev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste heaolule ja õigustele ning lastekaitse tähtsusele. Foto: Ben White / Unsplash
Uudised
1. juuni 2020, 04:23

LASTEKAITSEPÄEV | Vaata üle, millised on sinu lapse õigused! (1)

Lastekaitsepäev on 1. juunil tähistatav tähtpäev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste heaolule ja õigustele ning lastekaitse tähtsusele. Sel päeval toimuvad ka mitmesugused lasteüritused.

Esmakordselt kuulutati lastekaitsepäev välja ülemaailmsel laste heaolu konverentsil 1925. aastal. 1. juunil tähistatakse lastekaitsepäeva alates 1950. aastast, kui selle kehtestas Rahvusvaheline Demokraatlik Naisliit oma kongressil Moskvas 22. novembril 1949. Kuigi paljudes riikides peetakse lastekaitsepäeva 1. juunil, soovitab ÜRO tähistada rahvusvahelist lastepäeva ka 20. novembril.

Lapse põhiõigused:

  • Kõigil lastel on õigused. See tähendab, et kõigil lastel on ka kohustus austada teiste õigusi, nii laste kui täiskasvanute puhul.
  • Kõigil lastel on õigus kaitsele vägivalla eest. See tähendab, et lastel on ka kohustus teisi mitte kiusata, tüli norida või muudmoodi kahjustada.
  • Kõigil lastel on õigus puhtale elukeskkonnale. See tähendab, et lastel on ka kohustus ise oma ümbritsevat loodust puhtana hoida, mitte reostada.
  • Kõigil lastel on õigus haridusele. See tähendab, et nad peavad koolis käima, õppima nii palju kui nad võimelised on ning jagama teistega oma teadmisi.
  • Kõigil lastel on õigus elule. See tähendab, et peab aitama ka neid, kes vajavad abi ja on ebasoodsas olukorras, et ka nende õigus elule oleks tagatud.

Vaata lähemalt lapse õiguste konventsiooni siit.

Loe lähemalt siit, kuidas märgata kiusamist!