Kui mõistlik on korjata toidutaimi oma äärelinna aiast ja pargist?Foto: Thomas Rehehäuser / Unsplash
Uudised
28. mai 2019, 22:03

Spetsialist selgitab: kas toiduks tohib tarbida asulas kasvavaid taimi?

Mais ihkab hing toidulaual värske ja rohelise järele. Nii leiavad tee kööki ka nõgesed, naadid, nurmenukud, võililled ja muud kodu läheduses kasvavad taimed. Kui mõistlik on korjata toidutaimi oma äärelinna aiast ja pargist, selgitab aiandusspetsialist Mailis Vinogradov.

Üldine soovitus
Looduslikult kasvavaid taimi ei tohiks toiduks korjata tiheda liiklusega teede äärest või kohtadest, mille läheduses on kasutatud mürgiseid aineid. Autoteede läheduses saastuvad taimed mürgise tolmuga, aga ka seetõttu, et õhku paiskunud saasteained ladestuvad maapinnale ja võivad sattuda taimedesse. Kindlasti tuleks vältida tolmunud lehtede, õite ja varte noppimist.

Asulasisesele saastamisele on altimad taimed, millel on kolmemõõtmeline struktuur (karvad, näärmed, vaod). Seetõttu tasuks just tihedate karvadega taimi, nagu võililled ja nõgesed, korjata maapiirkondadest.

Mis mõjutab taime saastumist?
On tehtud erinevaid uuringuid ja leitud, mis mõjub taimedele keskkonnas kõige kehvemini:

  • Autod – peale tolmu üleskeerutamise võib autoosade kulumisel õhku sattuda tsinki, mis on suures koguses mürgine.
  • Muruniidukid ja muud aiatöömasinad – töötamiseks kütust kasutavad masinad ei pruugi kütust täielikult ära põletada, mistõttu satub õhku ja taimedele mürgiseid polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke.
  • Väetised ja taimekaitsevahendid – lämmastikuga üleväetamisel on nitraatide tekkimise oht, mida seostatakse vähiga. Nitraate talletavad enim lehtköögiviljad. Samuti võivad tervisele kujutada ohtu taimekaitsevahendid, näiteks koduaia puid-põõsaid ja köögivilju ilma ohutusnõudeid järgimata pritsimine. Nii võivad vahendijäägid toidu sisse sattuda.
  • Eriotstarbelised värvid – kui värvi koostisosad satuvad taime kaudu organismi, mõjuvad need halvasti närvisüsteemile, sise- ja suguelunditele ning verele.
  • Ahjuküte, eriti äärelinnades – kui inimesed põletavad ahjus ka pakendeid ja muid olmejäätmeid või ka metallosi, võivad õhu kaudu saastuda ka läheduses kasvavad taimed.

Nii on kõige parem!
Üks võimalusi, kuidas vähendada äärelinna aia söögitaimede saastatust, on neid kasvatada kasvuhoones või rajada neile saasteohuga kohtade vahele tõkkeks hekke. Kui soovid aga noppida esimesi tärkavaid naate, nõgeseid või nurmenukke, sõida linnast välja ja jaluta teest kaugemale.