Lexus UX.Foto: AP/Scanpix
Tehnika
24. mai 2019, 07:15

Seitse uut mudelit said Euro NCAP hindamisprogrammilt turvalisuse hinnangu

Euro NCAP (New Car Assessment Programme) andis seitsmele uudismudelile turvalisuse hinnangu. Teiste seas sai tärnid kirja Audi esimene elektriauto e-Tron. Koostöös sõsarorganisatsiooni Australasian NCAPiga testiti Toyota Corolla universaali ja sedaani, mis samuti said viis tärni ehk maksimumi.

Euroopa uute autode hindamisprogramm Euro NCAP on viimastel aastatel hindamismetoodikaid täiendanud ning hindab eraldi standardvarustuses ja lisapaketiga mudeliversioone. Näiteks sai linnamaastur Citroen C5 Aircross standardvarustuses vaid neli tärni, turvalisadega koos andis Euro NCAP autole viis tärni.

Seekord aga võeti letti seitse uudismudelit: Audi e-tron elektriauto, Volkswageni väike linnadžiip T-Cross ja Lexuse seni pisim noobelmaastur UX. Avalikustati ka Mazda3, Renault Clio V ja uue põlvkonna Toyota Corolla ning RAV4 linnamaasturi tulemused.

Uued meetodid annavad täpsema tulemuse

Kõik seitse sõidukit, mida testiti kõige uuemate meetoditega, said maksimumi ehk viis tärni. Lisaks uudsele „standard-lisavarustus“ hindamisele vaatab Euro NCAP üle ka sõidukite automatiseerituse ehk SAE taseme ja annab hinde nende sooritusvõimele. Neli seitsmest võeti ette nii bensiini- kui diiselversioonis. Toyota Corolla, RAV4 ja UX-noobeldžiip võeti letti aga hübriidajami-variandis.

Toyota Corolla puhul kasutati sõsarorganisatsiooni Australasian NCAP abi ja testiti ära nii universaal- kui ka sedaanversioon. Mõlemad said maksimumtulemuse.

Clio V ja Mazda 3, mis konkureerivad omavahel väikeautode segmendis, teenisid mõlemad samuti viis tärni, saavutades eriti kõrged punktid täiskasvanud sõitjate ja laste testides. See teeb nimetatutest esikoharivaalid kogu segmendi parimate seas.

Vaata tabelit ning loe NCAP programmi läbinud mudelitest põhjalikumalt Acceleristast.

Foto: Accelerista