Foto: Pixabay
Tehnika
21. mai 2019, 07:15

Taustakontroll taksojuhtidele – vajalik või tarbetu? (2)

Äpitaksod on kasvatanud nii teenuse kasutajate kui ka teenuse osutajate hulka. Kuna nõudlus on suur, satub sekka sõidukikaardita ja ka teenindajakaardita juhte. Juhile taustakontrolli tegemine keelatud ei ole, aga mida peale hakata teadmisega, et juhil puuduvad nõutud dokumendid?

Äpitaksod on jõudsalt kasvatanud teenuse kasutajate hulka, seda eriti linnades, kus isikliku autoga sõitmine on kordades kallim ja tülikam muudest liikumismoodustest.

Tallinnas ja Tartus on kohalikud omavalitsused hädas juhtidega, kes vilistavad seadusele ja osutavad teenust nõutud dokumentideta: risk vahele jääda on väike. Korrakaitsjad on asjast teadlikud, aga teha pole suurt midagi: kui auto on eravärvides, on väga raske välja selgitada, kas juht parasjagu osutab teenust või veab oma tuttavaid, kellega tõepoolest sõidukulusid jagab.

Facebookis on gruppe, kus jagatakse hoolimatute äpitaksojuhtide (ja ka teiste dokumentideta juhtide) kohta avalikult infot. Avalikku häbiposti panemine võib aga avalikustajale tuua kaela sekeldusi, sest Isikuandmete kaitse seadus piiritleb selgelt, mida võib ja mida ei või märgata, jäädvustada, jagada.

Taustakontrolli saab igaüks teha

Accelerista palus teemat üksipulgi selgitada Andmekaitse Inspektsiooni avalike suhete nõunikul Signe Heibergil. Ta selgitab, et majandustegevuse registrist võib tegevuslubade olemasolu kontrollida igaüks, aga Facebookis isikuandmete jagamisel tuleb järgida seadust:

„Eraisikul on õigus kontrollida majandustegevuse registri andmeid, et kas konkreetsel ettevõtjal on olemas vastavad tegevusload – nt taksode korral, kas on olemas taksoveo tegevusluba, taksoveo sõidukikaart ning taksoveo teenindajakaart. Kui selgub, et taksol või taksojuhil puudub vajalik tegevusluba, siis on võimalik teavitada järelevalveasutust – taksode korral valla- või linnavalitsust,“ soovitab Heiberg.

Seega saab korda armastav kodanik lihtsa vaevaga interneti andmebaasidest juhile ise taustakontrolli teha. Iseasi, kas kohtumisele või teatrisse kiirustades on alati tahtmist oma tuju rikkuda? Sest mida peale hakata infoga, et juhil puudub teenindajakaart või tema autol sõidukikaart?

Miks ei tohiks ülelaskjatest taksojuhtide andmeid sotsiaalmeedias levitada, ning neid avalikku häbiposti lüüa, loe Acceleristast.

Foto: Accelerista