Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
17. mai 2019, 07:15

Volvo marsib kiirelt elektriajastusse – kaks suurt akutootmise lepingut said allkirjad (4)

Volvo Car Group allkirjastas kahe suure akutootjaga pikaajalised koostöölepingud. Järgneval kümnendil tarnivad Volvo elektriautodele vajalikud energiasalvestid CATL ja LG Chem. Nüüd on kindel, et Rootsi autotootja liigub kiirmarsil elektriajastusse. Mõni konkurent peab plaanidega aga tagasi tõmbama.

Norra Elektriautode Assotsiatsiooni peasekretäri Christina Bu sõnul toimus läbimurre elektriautode tootmises 2017 aastal: „Siis said ühekorraga kõik suured tootjad aru, et peavad järgima Nissani eeskuju ja tooma turule taskukohase hinnaga elektriautod. Paraku seisavad nende ees nüüd mitmed põletavad probleemid, mille lahendamisega on hiljaks jäädud. Üks neist – kust saada akusid ja kust akude jaoks vajaminevaid metalle?“

Seda, mis elektriautoturul tegelikult toimub, saab Norra pealt vaadata. Ootamatult on maailma mõõtkavas väike autoriik (2,7 mln sõiduautot) osutunud kõige atraktiivsemaks uue ajastu autode tootjatele.

Metsikud müüginumbrid, kohe kolmandik kõigist autodest elektrilised, üksteisel kiirlaadijate pärast silmi peast kratsivad kompaniid, Oslo esimesed induktsioonlaadijad – Norra on maailma elektriautoriik number üks. Pole vist raske arvata, kus esimesi Volvo elektrikaid näha saab.

Akutootmine kui lotovõit

Nissan müüs hiljaaegu oma akutehase ja tarnib energiapakke Hiina AESC käest. Viimane avas äsja Hiinas uue tehase ja lubab toodangut kolmekordistada. Ametlikud andmed tootmisvõimsuse kohta on vasturääkivad.

Nissanis hoitakse näppe ristis, et AESC-le ressurssi jaguks, see on valdavalt koondunud teiste Hiina tootjate, sh CATLi kätte. Ka Šveitslased müüvad oma koobaltiressursi hiinlastele. Üks suur lotomäng!

Volvo, tundub, on saanud jackpoti. Kahe suurtootjaga allkirjastada järgmiseks kümnendiks tootmislepingud on muljetavaldav. Aastaks 2025 peaks rootslased aastas tootma pool miljonit elektriautot. Hullumeelsus!

Loe põhjalikumalt, millised on Volvo elektriajastu plaanid, Acceleristast.

Foto: Accelerista