USA president Donald Trump.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
16. mai 2019, 10:48

ERAKORRALISED MEETMED: Trumpi korraldusega keelati USAs välismaised telekomifirmad (10)

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kuulutas riigis erakorralise meetmena välja välismaiste telekomiettevõtete keelustamise, sest usutavalt kujutasid need turvariski, teatab BBC.

Valge Maja avalduse kohaselt on Trumpi poolt kolmapäeval alla kirjutatud määruse eesmärgiks „kaitsta Ameerikat välisvaenlaste eest, kes loovad ja kasutavad aktiivselt ning tõusvas trendis turvaauke info- ja kommunikatsioonitehnoloogia infrastruktuuris ja teenustes.“

Tõenäoliselt võeti see samm ette Hiina telefonitootja Huawei vastu, kuigi määruses ühtegi ettevõtet eraldi välja ei toodud. Hiina ettevõtte esindajad on öelnud, et nende äri piiramine USAs mõjub negatiivselt vaid Ameerika tarbijale. USA pole aga ainus riik, kes on viimasel ajal tõstatanud küsimuse Huawei turvariskide kohta.

USA kaubandusministeerium on teise sammuna lisanud Huawei „loetletud üksuste“ nimekirja. See takistab Hiina ettevõttel USA firmadega valitsuse loata koostööd teha. Need lükked võivad tekitada kahe suurriigi vahele lisapingeid.