Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
28. mai 2021, 17:19

PIDEVALT VÄSINUD? Neli toitu, mis annavad energiat (1)

Kui sind kimbutab pidevalt väsimus, on see artikkel just sulle. Siin on välja toodud mõned toidud, mis annavad energiat ja parandavad meeleolu. 

1. Kõrvits sisaldab ohtralt A-, E-, C- ja B- rühma vitamiine, rauda ja magneesiumi, kirjutab Iltalehti. Magneesiumipuudust seostatakse näiteks depressiooniga. Kõrvitsas sisalduv trüptofaan soodustab õnnehormooni serotoniini tootmist. Trüptofaan leevendab meeleoluhäireid ja masendust. Serotoniin aitab rahustada meeli. Kõrvitsasöömine  parandab mälu ja vaimset võimekust. Kasulikud on ka kõrvitsaseemned, mis  sisaldavad tsinki, mida on vaja, et mälu oleks korras. 

2. Kurkum on üks maitseainesegu karri koostisosa. Kurkum on rahvameditsiinis väga hinnatud - see tugevdab imuunsüsteemi ja arvatakse, et ennetab tõhusalt ka Alzheimeri tõbe. Kurkum sisaldab antioksüdante, millel on põletikuvastane toime. Aga organismis peituvad põletikud on üks põhjusi, miks tekib masendus. Kurkumi peetakse nii heaks masenduse leevendajaks, et seda on võrreldud isegi kuulsa depressiooniravimi Prozaciga. 

3. Õun. Nii nagu kõrvitsas, on ka õunas häid antioksüdante, mis soodustavad aju tööd ja parandavad mälu. Õunas sisalduvad kiudained hoiavad veresuhku taseme tasakaalus, mis aitab samuti kaasa, et meeleolule püsiks hea.

4. Bataat ehk maguskartul sisaldab ohtralt B- ja E-vitamiini, samuti on selles oranže karotenoide-antioksüdante. Bataat peletab hästi väsimust, sest lisaks antioksüdantidele sisaldab bataat ka C-vitamiini. Võrrreldes tavalise kartuliga imenduvad bataadis sisalduvad süsivesikud aeglasemalt ega tõsta veresuhkrutaset nii kiiresti kui tavaline kartul.