Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
17. märts 2022, 22:35

Kuidas alustada jooksutreeningutega, kui talvel vahe sisse tuli? (1)

Suur osa spordiharrastajaid tegeleb jooksmisega vaid kevadest sügiseni – jooksusussid otsitakse kapist üles, kui lumi on sulanud ning esimese lörtsiga tõstetakse need kappi tagasi. Loomulikult – suvel on jooksmine palju mõnusam ja kergem, kui talvel lumes sumpamine, nendib portaal Marathon 100.

Ent ka nendel, kes talvel suusatavad või käivad rühmatreeningutes, on esimesed kevadised jooksuotsad sageli üsna rasked. Suhtumine, et jooksutulemused peavadki sündima läbi valu ja pisarate, on tegelikult vale – jooksmise juurde leiab ka palju kergema tee.

JOOKSE-KÕNNI MEETOD on vahend, mida soovitatakse enamasti algajatele jooksjatele, kuid mis sobib õigupoolest väga erineva tasemega jooksjatele. Jooksu-kõnni meetod vähendab vigastusriski, võimaldab koguda rohkem treeningkilomeetreid ning muudab jooksutreeningud mõnusamaks. Olles ise korduvalt jooksu-kõnni meetodit praktiseerinud, saan öelda, et see sobib väga hästi ka pärast vigastust jooksurajale naasmiseks. 

Jooksu-kõnni meetod on tegelikult imelihtne – sa läbid planeeritud distantsi vaheldumisi joostes ja kõndides. Näiteks: jooksed 5 minutit, kõnnid 1 minuti, seejärel jooksed uuesti 5 minutit.

Ent oluline on lisada, et kõnnipausid tuleb jooksmise vahele sättida regulaarsete vahedega, nt iga 4, 5 või kasvõi 1 minuti järel. Kui sa teed kõnnipausi siis, kui sa enam joosta ei jõua, siis oled juba liiga pika vahemaa joostes läbinud ning sinu kõnnitempo muutub liiga aeglaseks.

Rohkem soovitusi loe portaalist Marathon100.