Aasta Suurpere 2019, perekond Soon Võrumaalt Foto: Robin Roots
Eesti uudised
11. mai 2019, 13:23

GALERII | 7000 eurot võitnud tänavune aasta suurpere on pärit Võrumaalt (11)

Tänavuse suurpere tiitli sai perekond Soon Kärgula külast Võrumaalt. Pere, kus kasvab neli last, valiti välja 30 nominendi hulgast. Pidulik suurpere väljakuulutamise üritus toimus laupäeval Eesti Kunstiakadeemias.

Traditsioonilise suurperepäeva, mis toimub tänavu 15. korda, korraldas Lasterikaste Perede Liit ning sündmusele olid kutsutud kaasa elama ka kõik eelnevad Aasta Suurpere tiitli võitnud perekonnad.

Kell 11 oli uhiuue Kunstiakadeemia esine täis busse ja ringi sagivaid väikeseid ja suuri inimesi. Fuajee ummistasid kilkavad õhupallidega lapsed ning veidi ärevil lapsevanemad, kes rajasid teed lava poole, kus pidulikku üritust olid avamas Kessu ja saalis ringi jooksev Tripp. 

Avakõneks anti sõna Eesti Lasterikaste Perede Liidu presidendile Aage Õunapile. „Ehkki suurperede päev toimub täna juba 15. korda, on meil ikka väike ärevus hinges – sest juba traditsiooniliseks kujunenud päev on täna erinev,” sõnas Õunap. „Lisaks sellele, et on juubel, oleme täna suure ajalooga uues majas, mis on täis erinevaid põnevaid soppe.”

Õunap avaldas lootust, et kõik leiavad aega seda põnevat maja avastada ning soovis kohalolijaile imekaunist ning väga meeldejäävat emadepäeva.

Tühja kõhuga Uku Suviste laul haaras rahva kaasa

Ovatsioonide saatel astus lavale Uku Suviste, kes ei olnud veel hommikust söönud ning hakkas unistavalt laulma suhkrust. Lapsed laulsid rõõmsalt kaasa „šugö-šugö”. Meelierutava magusalaulu järel kõlas härdalt südamesse lõikav muusikapala „Ema, kui mina kord suureks saan”, taustaks emade veekalkvel silmad, laste rõõmsad kilked ja lõhkevate õhupallide paugud.

Ukul oli selgeks õpitud veel mitmeid eesti- ja inglisekeelseid laule, mis koos innukalt kaasa ümisevate peredega ette kanti. Kuulus muusik oli ka ise ühe laululoo kirjutanud, mille sõnad kõlasid „oo-oo-ooo-oo-oooo-oo”.

Uku tõsteti lavalt ära ning rahva ette astus eelmise aasta suurpere Ait Saaremaalt koos ürituse patrooni Urmas Vainoga. Aidad märkisid, et aasta jooksul aset leidnust on kõige tähtsam see, et pere muudkui kasvab. „Meie perre tuleb rahvast juurde,” muigas ema malbelt. Pereisa aga rõõmustas, et mullu sai saun valmis. „Aasta on möödunud ehitatdes ja remontides. Naine oli eelmisel aastal ka ameti peal ja siis oli teda vähem kodus,” märgib suurpere isa. „Eks siis jäi rohkem ka minu kanda.”

Tänavune Aasta Suurpere elab suurperele omaselt maakohas

Juubeldamise saatel kuulutati välja tänavune Aasta Suurpere, kelleks sai perekond Soon Kärgula külast Võrumaal. Pere "sündis" 2006. aastal, kui abielluti ja ilmavalgust nägi esimene laps.

Ema Katrin Soon ja isa Mihkel Soon otsustasid oma elu sisse seada linnast kaugel ning rajasid kodu Võrumaale, kus nad taastasid oma kätega vana lagunenud talukoha. Peres kasvab nüüdseks neli last, väikseim – üheaastane Anni – tuli lavale ema süles. Ema-isa vahel seisid laval ka tütar Madli (12) ja pojad Joonas (10) ja Jürgen (8). Joonasel oli täna teinegi tähtis päev – nimelt sai ta kümneaastaseks.

Suurpereks kuulutamine ei piirdunud au ja uhkusega – aasta suurpere sai tervelt 7000 euro suuruse auhinnatšeki omanikuks. Väärtusliku auhinna andis üle Bigbanki Eesti äriüksuse juht Jonna Pechter.

Pechteri õnnitles osalejaid koos oma väikese – kahest tüdrukutirtsust koosneva perega, keda tulbisülemite tagant vaevu näha. „Minu abikaasa peres on viis last, nii olen näinud nii seda, kuidas näeb välja suurpere elu, kui ka seda, kuidas väikepere elu. Need on väga erinevad asjad, aga kõige tähtsam on ikka ühtehoidmine ja armastus.”

Pechter nentis, et valik oli raske. „Kõik 30 peret olid suurpere tiitlit väärt.” Ka päeva patroon Urmas Vaino sõnas, et valida oli raske, ent samas oli see ka tore töö. „Suurpere välja valides saime osa kolmekümnest muinasjutulisest loost, see oli väga tore kogemus.”

Lisaks tšekile anti suurperele üle hiiglaslik „piduliku sündmuse tekk”, mille õmblesid valmis Pärnumaa emad.

Soonte pere on väga musikaalne – nii rõõmustati rahvast oma muusikalise etteastega.

Juubeliürituse lõpetas ühislaul „Maa tuleb täita lastega“