Foto: Kuvatõmmis Facebookist
Eesti uudised
3. mai 2019, 13:48

Facebook tsenseerib: postitus võeti maha, kuna selles oli sõna „tibla“ (19)

Facebook alustas neljapäeval vihakõne sisaldavate postituste eemaldamist. Sotsiaalmeediaplatvorm eemaldas grupist „Eesti leegioni sõrade selts“ postituse, milles oli sõna „tibla“. 

Postituse sisu oli peamiselt meenutus metsavendadest. „90 aasta möödumist tiblade riigipöörde kaitsmisest Eesti Vabariigis 1. detsembril 1924. tähistas ELSK sedapuhku nii, nagu näha ülalolevalt fotolt. Kuna metsavennad jätkasid võitlust, mis suurel idarindel purunes ja paljud neist, eesotsas Eesti kuulsaima metsavenna Ants Kaljurannaga (sündinud 20.10.1917 – mõrvatud 13.3.1951) ehk Hirmus Antsuga olid Eesti Leegioni rindekarastusega mehed ehk leegionärid. Pole kahtlustki, et nende meeste tegudes liikus edasi Vabadussõja vaim ja iseseisev Eesti Vabariik. Igavene au neile!“

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Facebook märkis postituse vihakõneks. Sotsiaalmeediaplatvorm tõi välja, et nende tingimuste järgi kuulub vihakõne alla sisu, mis ründab inimesi nende rassi, rahvuse, päritolu, usu, seksuaalse orientatsiooni, soo või soolise identiteedi, tõsise puude või haiguse põhjal.

„Selline teatis saadeti meile eile, lõustaraamatu seltskonna poolt. Me loomulikult pole antud süüdistustega nõus ja näeme, et tegu on katsega, proovida survestamise, sildistamise ja hirmutamise ajel, suukorvistada ja keelata rääkimast asjust õigete nimedega. Saatsime ka omapoolse vastulause, kuid nagu näha, see ''tõeimpeeriumit'' ei huvitanud ja ''koletu vihakõne'' eemaldatu. See näitab, et peab just ajaloost võimalikult palju rääkima, et mitte lasta hävitada tõde,“ olid Eesti leegioni sõbrad pahased.

Foto: Kuvatõmmis Facebookist