Kas tõesti on peagi Facebookis surnud kontode ülekaal?Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
30. aprill 2019, 14:33

Surnud inimesed võivad 50 aastaga Facebooki üle võtta (2)

Oxfordi Interneti instituudis valminud uuringu kohaselt võib 50 aasta jooksul surnud inimeste Facebooki kontosid olla rohkem, kui suhtluskeskkonna elavaid kasutajaid, teatab MIT Technology Review.

Eriti konservatiivse stsenaariumi järgi, kui Facebook ei koguks juurde ühtegi kasutajat, on 2100. aastaks surnud umbes 1,4 miljardit inimest, kes sotsiaalmeediakanalit kasutasid. Selle spekulatsiooni kohaselt ületab surnute arv elavaid aastal 2070. Siiski on väga ebatõenäoline (loe võimatu), et kasutajakontode arv enam ei kasva, mis tähendab, et kaalukauss kaldub juba varem surnute poole.

Teise stsenaariumi kohaselt, kus Facebooki kasutajate arv kasvab igal aastal 13%, on 2100. aastaks 4,9 miljardit surnud kasutajat. Teadlaste arvates võib tõene number jääda kusagile kahe stsenaariumi vahele. Siiski on tegu vaid spekulatsioonidega. 

Facebook avaldas hiljuti mitmeid uuendusi „mälestuskontodele“ (surnud isikute aktiivsed kontod). Ühtlasi lubatakse jätta kontod puutumata, nagu need olid enne kasutaja surma. Surnud kasutajate „probleem“ on olnud sotsiaalmeedia ettevõtetele keeruliseks küsimuseks. Vaid peenike joon eraldab surnud inimeste privaatsuse austamist ning teisalt lubamist perel ja tuttavatel lahkunu afääride ja andmetega tegeleda. Suured tehnoloogiaettevõtted pole jõudnud ideaalse lahenduseni, kuid kesktee leidmisele surve aina kasvab, sest üha rohkem inimesi elab oma elu digimaailmas.