Katsikukinki valides võib ka värskete vanematega aru pidada. Foto: Minnie Zhou / Unsplash
Nipid
28. aprill 2019, 20:40

KATSIKUKINGITUS | 10 asja, mis värsket beebiperet kindlasti rõõmustavad (1)

Väikese ime sündides on ikka üksjagu nuputamist, mida pisikesele ja tema vanematele selle suure elusündmuse puhul kingituseks viia. Siin on mõned mõtted, mis võiksid valikut lihtsustada.

1. Beebitekk

Mõnusaid beebitekke pole kunagi liiga palju. Teadupärast on beebid esialgu tublid mäkerdajad ja on väga mugav, kui ühe tekikese määrdudes on uus kohe käepärast võtta. See võib olla nii villane kui ka näiteks bambusviskoosist. Tekikese võib ju paluda valmistada ka vanaemal või mõnel tuttaval käsitöömeistril.

Tekike on hea kingitus, mida valida. Foto: Irina Murza, Unsplash

2. Mähkmed

See pole just kõige originaalsem või fantaasiküllasem kingitus, küll aga ülimalt praktiline valik. Igaks juhuks tasuks aga värsketelt vanematelt enne ostu sooritamist nende eelistuste kohta uurida – kas plaanivad nad beebil kasutada ühekordseid või korduvkasutatavaid pükse.

3. Kandelina või kandekott

Üha enam emasid soovib väikest ilmakodanikku endale lähedal hoida, ka on beebi sedaviisi rahulikum. Ent kandelina või -koti kinkimise puhul on kindlasti oluline teha eeltööd. Millist kandmisvahendit värske ema eelistaks, missugune kandekott on ergonoomiline ja lapsele parim, mis materjalist kandelina valida jne. Hinnalisema kingituse puhul on arukas näiteks sõpradega jõud ühendada.

Kandelina soetamisel tasub teha korralik eeltöö. Foto: Kyle Nieber, Unsplash

4. Midagi lapse nime ja sünniandmetega

Selliste võimaluste valik on tohutu. Nimega beebibody, kapuutsiga rätik, äge poster või mõõdupuu lastetoa seinale, lapse andmetega öökullipadi, kaisujänes, puidust nimetähed, nimeline lutikett või närimislelu. 

5. Beebimonitor

Korraliku beebimonitori soetamiseks võib jälle sõpradega pead ja rahakotid kokku panna. Monitor on hädavajalik abimees, kui beebi magab rõdul, terrassil või üleval korrusel ning leiab kasutust mitu korda päevas mitmed aastad jutti. 

6. Kvaliteetsed beebiriided

Eestis disainitud ja valmistatud beebiriiete valik kasvab pidevalt – leiab midagi igale maitsele. Beebile riiete soetamisel oleks aga hea jälgida, et rõivaste materjal sobiks lapse õrnale nahale (GOTS sertifikaadiga kangad). Vältida tasuks polüestrit sisaldavaid tekke ja kombesid ning akrüülist valmistatud rõivaid.

Beebiriiete puhul tuleks eelistada naturaalseid materjale. Foto: Terri Cnudde, Pixabay

7. Beebiraamat

Hea kingitus on ka beebiraamat või album, kuhu vanemad lapse kasvamist dokumenteerida saavad. Ka siin on valikut – nii käsitööna meisterdatud albumeid kui ka skandinaavialikult lihtsa väljanägemisega beebiraamatuid. Raamatuga koos võib soetada ka fotokaartide komplekti, millega piltidele põnevust lisada.

8. Mängukaar või tegelustekk

Mängukaar, mille külge beebile huvipakkuvaid lelusid riputada, on lapse esimestel elukuudel lahutamatu kaaslane – aitab see ju kaasa beebi eakohasele arengule. Puidust mängukaare saab lihtsalt ja odavalt ka ise meisterdada – internetist leiab sellekohaseid juhiseid mitmeid. Tegelustekke koos mängukaarega leiab kaubandusest, pakkujate hulgas on ka juba Eesti oma tegijaid.

9. Eriline mänguasi või raamat

Heegeldatud näpuloomad või isetehtud kaisukas, puidust närimislelu, vannimänguasi, oball, arendav raamat, kiik või muusikariist. Mänguasi võib jõuda beebi kasutusse ka siis, kui ta veidi sirgunud on. Igal juhul tasub eelistada naturaalsetest materjalidest mänguasju ning võimalusel soetada just Eestis valmistatud tooteid. 

Raamat on alati hea valik. Foto: Picsea, Unsplash

10. Kinkekaart

Ja kui tõesti on mõtted otsas ja kahtled, mida valida, siis kindla peale minek on kinkekaart. Ka apteegi kinkekas võib väga kasulikuks osutuda – esialgu on sealt nii emale kui beebile üht-teist varuda. Kinkekaardi eest saab teha ka mõne suurema ostu, näiteks soetada inhalaatori, mis lastega peres on asendamatu.