Tesla juhatuse kohal kõrguvad murepilved.Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
26. aprill 2019, 07:15

Elon Muski vastuolulisus sunnib mitmeid inimesi Tesla juhatusest lahkuma (1)

Tesla juhatuses hõõgub tüli: esimees Robyn Denholm heidab ette, et juhatus ei suuda Elon Muski ohjata ning peab plaani koosseisu nelja liikme võrra vähendada. Teiste seas jääb tööta ka Eesti päritolu riskikapitalist Steve Jurvetson.

Tesla tegevjuht Elon Musk on käesoleva aasta esimeses kvartalis esitanud vastuolulisi prognoose Tesla selle aasta toodangunumbrite kohta ning saatnud välja ka teisi segadusttekitavaid sõnumeid.

Seepeale on aktsionärid ja juhatuse esimees Robyn Denholm asunud seisukohale, et ettevõtte juhatus on teovõimetu ega suuda Elon Muski vaos hoida vaid lasevad asjadel minna isevoolu teed, istudes ise vait nagu kuldid rukkis. Ka puudub visioon Tesla tulevikust olukorras, kus iga vähegi end autotootjaks pidav konkurent on turule toonud täiselektrilisi autosid, nimetades ka väiksemad kärulaadsed tooted „teslatapjateks“. Tesla hakkab ajale jalgu jääma, üksnes uljaste säutsudega end enam ei müü.

Enneolematult edukas I kvartal

Pealtnäha on kõik paremini kui eales varem: 3. aprillil andis Tesla teada esimese kvartali tootmistulemustest. Ühtekokku valmis 77 100 elektriautot, sealhulgas 62 950 Model 3 ja 14 150 Model S ja X-i. Seda on rohkem kui loota osati.

Kätte anti ligi 63 000 autot, mida oli 110% rohkem kui 2018. aasta esimeses kvartalis, aga 31% vähem kui möödunud aasta neljandas kvartalis. Just see tarnetega kimpujäämine on aktsionärid kurjameelseks teinud.

Languse peamine põhjus on paradoksaalsel kombel Euroopa ja Hiina kasvanud nõudlus – see ületas viis korda plaanitud tootmismahte. Seetõttu tekkisid viivitused sõidukite kätteandmisel. 21. märtsil oli klientidele tarnitud vaid pool kvartalisse planeeritud Tesladest. 10 600 sõidukit jäi ootama üleandmist teises kvartalis.

Järgmiste kuude tootmismahtude osas on Musk pildunud erinevaid numbreid ning keegi ei tea, milline neist on see õige. Lubanud on ta nii 11- kui 22% kasvu, üks konkreetsemaid numbreid on aasta lõpuks klientidele üle antud 155 000 autot.

Mis probleemid veel Teslat kimbutavad, loe Acceleristast.

Foto: Accelerista