Foto: Nathan Dumlao, Unsplash
Uudised
25. aprill 2019, 05:47

EKSPERDID SOOVITAVAD: kuidas valida endale uut lemmikkohvi?

Kohvijoojal võib poelettidel olev kaup silme eest kirjuks võtta ja sageli jäädaksegi kindlaks ühele hästi maitsenud sordile. Ent miks mitte katsetada vahepeal hoopis midagi uut? Kolm kohvispetsialisti jagavad oma teadmisi, mida kohvi valimisel tähele panna ning kuidas armuda hoopis seni teadmata marki.

 

Kafo kohvikoolitaja Annika Andresen on seda meelt, et ennekõike võiks inimene iseenda maitset tunda ja poes validagi kohvipakk oma eelistuse järgi. „Hea oleks teada, kas meeldib magusam ja happelisem maitse või pigem vähehappeline ja mõrkjam kohv. Araabika on tavaliselt magusam ja tihti happelisem, kui see just tumedaks röstitud ei ole. Robusta annab juurde mõrkjust, jõulisust ja intensiivsust, sest sisaldab umbes topeltkoguses kofeiini võrreldes araabikaga ning see muudabki kohvi maitse kangemaks,” selgitab koolitaja. Kuna väga suur osa poes müüdavatest kohvidest on endiselt veel segud erinevatest sortidest ja eri päritoluga kohviubadest, ongi kohvipaki valimisel enim abiks eelteadmised sellest, millise maitse araabika või robusta annab.

Annika Andreseni hinnangul on sama oluline jälgida ka röstimisastet. „Paljudel röstijatel on pakenditel märgitud röstimisskaalad. Lihtsustatuna tähendab see, et mida heledamalt kohv on röstitud, seda kõrgem on selle happesuse tase. Kuigi inimesed tihti kardavad happelisi nüansse kohvis, loetakse seda tegelikult positiivseks omaduseks, sest läbi happesuse on võimalik leida erinevaid puuviljaseid maitsenüansse, nagu ka veini puhul. Kui tegemist on aga keskmise röstiga, on magusus, mõrusus ja happesus omavahel kõige tugevamas tasakaalus. Tumeda rösti puhul on happesus tavaliselt madalam ja mõru tuleb enam välja. Kui sulle meeldib pehme, siis võta heleda röstiga kohv, kui meeldib jõuline, võta tume või midagi vahepealset.”

Presskannukohvi jaoks tuleks poes eelistada espressole hoopis filtrikohvi. „Filtrikohv on sutsuke heledam ning mõeldudki muude, mitte espresso baasil kohvijookide valmistamiseks. Seda seetõttu, et hele filtriröst võib anda espressomasinasse panemisel meeldiva happelise maitse asemel hoopis liialt hapu tulemuse. Espressooad, mis on tumedamad, sobivad suurepäraselt ka cappuccino, latte, flat white’i või americano valmistamiseks – kõigeks, mille sees tegelikult espresso on,” kommenteerib kohvispetsialist Annika Andresen.

Uusi kohvielamusi võiks otsida ka siis, kui oled lemmiku juba leidnud. Foto: Alexandra Gorn, Unsplash

Coffery.ee kohviekspert Kaspar Grossfeldt soovitab lemmikkohvi leidmiseks osaleda erinevatel cuppingutel ehk kohvimaitsmistel ning uurida, mis kohvi sinu lemmikud kohvikud serveerivad. „Tuleb olla avatud ja proovida erinevaid brände ja röstijaid. Heade brändide puhul on kohvipakkidel alati oluline ja adekvaatne informatsioon kirjas. Kui kirjelduse järgi mõni kohv kõnetab rohkem, siis tasuks sellele võimalus anda.”

Ka Pauligi kohvikoolitaja Mihkel Jürimaa leiab, et uut lemmikkohvi valides võiks inimene olla võimalikult avatud erinevatele maitsetele. „Tasub proovida nii heleda röstiga, puuviljase järelmaitsega kui ka veidi tumedama röstiga kohvi, milles tunda tumedat šokolaadi. Isegi, kui oled oma lemmiku leidnud, võiks uusi ja põnevaid maitseid jätkuvalt otsida ning proovida.”

Uusi kohvimaitseid saad uurida ja proovida juba sel reedel ja laupäeval Kultuurikatlas Tallinn Coffee Festivalil.

Vaata lisainfot www.tallinncoffeefestival.ee