Šokolaad on tervisele hea: 5 põhjust, miks seda süüa (2)
Paar väikest ruudukest tumedat šokolaadi pole mingi patustamine. Vastupidi – see võib tervisele lausa kasulik olla! Samas tuleb selleks valida võimalikult kõrge kakao sisaldusega šokolaad, kus on vähe suhkrut ning mis on hea kvaliteediga.
1. Teeb tuju rõõmsaks
Šokolaadi maitse, lõhn ja tekstuur stimuleerivad ajus heaolu retseptoreid. Maiuses sisalduv animohape trüptofaan on aju loomulik antidepressant, mille abil toodetakse serotoniini. See hormoon tekitab hea tuju ja armumise tunde.
2. Aitab hoida südame terve
Šokolaadi sisalduvad flavonoidid aitavad alandada vererõhku, vedeldada verd ning vähendada põletikku.
3. Kaitseb artereid
Flavonoidid aitavad nn halva ehk LDL kolesterooli oksüdeerumise vastu, mis põhjustavad veresoonte ummistumist. Kookosvõis on steariinhapet, mis on küllastunud rasvhape, kuid see ei tõsta halva kolesterooli taset ning võib isegi suurendada nn hea ehk HDL kolesterooli kaitsvaid omadusi.
4. Leevendab köha
Šokolaad sisaldab teobromiini, mis aitab leevendada köha, lõdvestades ülemiste hingamisteede närve.
5. Soodus mõju ajule
Kakaos ja rohelises tees olev epikatehiin võib kaitsta Alzheimeri eest takistades kleepuvate valkude kogunemist aju veresoontes. Samuti aitavad kakaos sisalduvad flavonoidid kaitsta ajurakke kahjustuste eest ning ergutada verevarustust. Kõrge flavonoidide sisaldusega kakao võib takistada vanusega seotud mälu halvenemist ning seda protsessi isegi ümberpöörata.
Allikad
Kommentaarid