Efektseid silte saab ka vanadest lusikatest. Foto: Laura Liinat
Tee ise
19. mai 2021, 11:27

Naabruskonna pilkupüüdvaim peenar ehk 10 originaalset taimesildi ideed (1)

Juba „Kevades“ arvas köster, et külvamine tuleb poistele elus kasuks. Kuigi Tootsi kombel kõige peenrale segamini pildumine on lapsemeelselt kaasakiskuv, on sama tore ka teada, mis vili pea maa seest välja pistab. Siit leiad 10 taimesildi ideed, et saada pilkupüüdvaim peenar kogu naabruskonnas.

Niidirullist vihjaja

Peenrasiltide tegemiseks otsi kodus materjali erinevatest tubadest. Kui köögist võib sobivaks vormida lusikad, siis õmblusnurgast haara kaasa tühjad niidirullid.

1. Kleebi niidirulli ümber paber või washi-teip.
2. Kirjuta paberile taime nimetus.
3. Pane niidirull grillivalda vms otsa ja torka mulda.

Niidirullist peenrasedelid. Foto: Laura Liinat

Valekeraamika lummuses

Kui oled poes või töökodades salamisi imetlenud uhkeid keraamilisi peenrasilte, on viimane aeg selliste tegemine endalgi ette võtta. Võid valekeraamilised sildid teha ka soodatainast, kuid sellisel juhul ära pane neid kohta, kus need palju kastmisvett saavad.

1. Vooli savist piklik ühest otsast kahanev ja alt teravnev pulk.
2. Küpseta pulka ahjus või lase sel õhu käes kivistuda vastavalt savi kasutamise õpetusele.
3. Kirjuta pulgale taime nimetus ja kaunista see meelepäraselt.
4. Laki taimesilt üle, lase täielikult kuivada ja pista mulda.

Soodatainast saab hõlpsasti valekeraamilised sildid. Foto: Laura Liinat

Otse potile

Kui linnainimesel kevaditi sõrmed sügelevad, mattuvad rõduaiad peagi rohelusse. Pole vahet, kas tegu on vaid õitemerega või saad lisa ka toidulauale, potti passivad nii suvelilled, salatid, maasikad kui ka köögiviljad. Selleks et mullast välja pistvaid päid eristada, paiguta kõik eraldi anumatesse. Ja et meelest ei läheks, kas porgandid said sinisesse või kollasesse potti, kirjuta sõnaline märgistus otse nõu äärele.

Pesulõksude vahtkond

See on nagu pesu kuivama panekugagi – ükskõik kui palju sa seda teinud oled, tekitab kergendustunnet teadmine, et pesulõksud hoiavad linu nööri peal tuulega maha kukkumast. Pole vahet, kas tegu on su esimese või kahekümnenda kevadise istutamisega, teadmine, kus miski asub, kulub alati ära. Seetõttu on pesulõksud sama tänuväärsed nii riputusnööril kui ka peenraservas. Pesulõksu vahele saad torgata ka vajaliku infoga seemnepaki, millest seemned mulda külvasid.

1. Süvista puidust pesupulgale puidupõletiga taime nimetus.
2. Kinnita pesulõks grillivarda külge ja torka maasse.
3. Soovi korral kaunista pesulõksud värvide või teipidega.

Pesulõks sobib nii nöörile kui peenrale. Foto: Laura Liinat

Lusikaga peenralt põske

Aiad ja rõdud lisavad meie elamisele alati ruumi ja väärtust. Kui tube tavatsetakse kaunistada, siis miks mitte teha seda õueruumiga? Peenrasildid on üks võimalusi, kuidas ilmetule kasvuhoonele või üksluisele terrassile veidi särtsu lisada, eriti veel, kui selleks kasutada midagi väärtuslikku – näiteks vanu lusikaid.

Lusikatest peenrasiltide tegemiseks võid jätta vanad söögiriistad tavapärasesse olekusse või haamerdada need tasapindseks. Toksi lusikale metallist tähtede jäljendid, joonista neile pilt akrüülvärvidega või kata pinnad salvrätitehnikas sobivate piltidega.

Efektseid silte saab ka vanadest lusikatest. Foto: Laura Liinat

Mis sobib jäätisele, sobib ka taimele

Jäätisepulgad pakuvad meisterdamiseks lõputult võimalusi. Ilmselt on enamik neid liiminud, teipinud ja muul moel kokku sobitanud, et teha teoks mõni suurepärane idee. Sama geniaalne on torgata pulgad ka niisama maasse, kirjutada ja joonistada neile taimede eristamiseks õiged sordinimed ja jälgida, kuidas pulgad taimede kasvades rohelusse mattuvad.

Telliskivid sinu kapsaaias

Ilmselt on nii mõnigi meist korjanud üles vanu, huvitavaid või templiga kive, et neist lahe meisterdus teha. Kindlasti on neist valminud omanäoline sein, tugipind või teerada. Nagu tavaliselt, jääb kokku korjatud asju ka üle. Kui sul on kasutuseta mõni tore telliskivi, võiks selle teekond jätkuda peenras kas ääristaja või taimesildina. Kindel on see, et nii suur tähis ei jää isegi kaugelt märkamatuks!

Ükski kivi ei tõuse ilma tõstmata

Kes meist poleks saabunud mere äärest, taskud kividest pungil?! Ja tõesti, kuidas sa siis jätad sinna vedelema kõik need eriilmelised, huvitava mustriga ja südamekujulised kivid. Hea uudis on see, et nüüd on aeg teha nende seas inventuur ja otsida üles kõik, mis vähegi mõnda juurikat või taime meenutavad. Nüüdsest annavad aimu sirguma hakkavatest porganditest just seda värvi võõbatud kivid!

Kivid mere äärest mustale mullale. Foto: Laura Liinat

Purgilõksus

Enne, kui algab suurem hoidistamisaeg, võta purgid aiamaale appi. Nii saavad need enne salaretseptide hoiustamist pakkuda varju hoopis istutamissaladustele. Selleks jäta alles seemnepakid, liimi need mõne sobiva pulga külge ja pane purk tagurpidi kõige peale. Et purgid tuule ja vihma käes stabiilsed oleksid, kasuta jämedamat või mitut peent puuoksa, nii et purgi toetuspind oleks laiem.

Purkidest on abi ka enne hoidistamisaega. Foto: Laura Liinat

Varte taaskasutus

Kui kevadeootuses tuppa toodud pajuurvad või hiirekõrvus kased on vaasis oma loomuliku ilu kaotanud, peatu korraks enne nende minema viskamist! Nii nagu iga asi vajab teist võimalust, saad seda pakkuda ka okstele – peenratähistajatena.

1. Lõika oksade pikkus parajaks ja tõmba noaga ühest otsast umbes 8 cm ulatuses pool pulga paksusest maha.
2. Kirjuta lõigatud kohale taime nimetus ja torka oksapulk maapinda.