Jüripäeval kolides aitab just kass õiget kodu valida.Foto: Jonathan Fink, Unsplash
Uudised
23. aprill 2019, 05:50

Vanarahva tarkus: nii ei lähe jüripäeval kõht ja jalad karvaseks (2)

Jüripäev on ikka tähistanud uusi algusi – sellest päevast algas teotöö, kevadiste põllutööde periood, samuti oli tegu hea ajaga töö- või elukohamuutusteks. 

Nagu paljude teiste kiriklike pühakute nimedega seotud rahvakalendri tähtpäevade puhul, on ka jüripäeval ristiusueelne tagapõhi olemas. Aegade jooksul on ettekujutus Püha Jürist endasse sulatanud kujutelmi muistsest põllu- ja karjahaldjast või -jumalusest. Eestisse on jüripäev tulnud nii lääne- kui idakiriku kaudu ja sisaldab mitmete ümberkaudsete rahvastega sarnaseid jooni. Rohkelt on ta endasse koondanud lähedaste tähtpäevade (künni- ja karjalaskepäev) kombestikku ja uskumusi. Jüripäeva muutsid eriliseks maagilised kombed, millega tagati tervis, talu edenemine ja tõrjuti tumedaid jõude, õnnetusi, metsloomi ja muud taolist.

Kolides võta kass appi!

Kel tänavusel jüripäeval plaanis elukohavahetus, võiks pikema uue koha peal püsimise huvides appi võtta ka kassi – Hallistes teatakse hästi, et kui lasta kass uude majja lahti ja ta heidab magama ahju peale, siis võib loota, et sinna jäädakse pikkadeks aastateks.

Korista käratult!

Kes aga tahab lihtsalt oma elamist korrastada, siis sobib hästi põrandate pühkimine ja nõude pesemine, aga tingimusel, et tegevuste käigus palju ei kolistataks. Muidu võib suveks pikse või hundid kohale meelitada. Prahi, mis koristamisest tekib, saab ära põletada jüritule tegemisel.

Suits hoiab tervena!

Tuld võib teha millestki suitsevast, Karja kihelkonnas on tehtud näiteks kadakatest – siis saab suitsust inimesed ja loomad läbi ajada ning kõik püsivad suvel terved!

Õues pastlad jalga!

Ära ei tohiks end lasta petta aga kevadiselt kavalatest ilmadest ning õue paljajalu tikkuda. See toob kaasa kahju nii nõiduste osas kui karjale, kuid kindlasti minevat siis ka kõht ja jalad karvaseks.

Natuke nõiakunsti!

Kes aga ise tahab sel päeval nõidusega tegeleda, siis kõige parem soovitus on Jämajast: "Kui jüripäeva öösel enne koitu üheksa kaseurva võtab, neid pahema käe kaenla all üheksa päeva kannab ning siis tuhaks hõerub, siis saaja selle tuhaga teist inimest oma järge panna käima."

Kasutatud tekste raamatust "Eesti rahvakalender III".