Foto: Pixabay
Tehnika
11. aprill 2019, 07:15

SOOME TEADLASED: selle juhiabi olemasolu on sama tähtis kui turvavöö kasutamine (10)

Soome Tampere ülikooli teadlased uurisid, kui palju aitab turvalisele liiklemisele kaasa uutel autodel kasutatav sõiduraja hoidja. Selle abisüsteemi kasutuselevõtt kõigis autodes oleks sama tähtis kui omal ajal turvavöö kohustuslikuks muutmine.

Paljudel autodel on tänapäeval peal sõidurajalt lahkumise hoiatus, mis annab märku kui sõiduk kaldub üle joonte. Abisüsteemi edasiarenduses on hoiatusele lisatud ka autonoomne sõiduraja hoidja (eri tootjatel nimetusega Lane Assist, Active Lane Assist, Lane Keeping Assist jm), mis kaamerasüsteemi ja radarite abil suudab tuvastada rajajooned ja neid jälgida ning auto hoida sõiduraja keskel, vajadusel rooliga trajektoori korrigeerides.

Soome Tampere ülikooli teadlaste tehtud laiapõhjalisest uuringust tuleb välja, et sõidurajahoidja abil oleks saanud ära hoida 19% surmaga lõppenud liiklusõnnetustest. Lisaks oleks sõiduraja hoidja abil olnud võimalik vältida 27% sõiduautodega juhtunud kokkupõrkeid ja teelt väljasõite.

Uurimuse autori hinnangul on sõiduraja hoidja olemasolu sõidukite juhiabisüsteemide seas samavõrd olulise tähtsusega kui kunagi turvavöö kasutuselevõtt. Silmas peetaksegi kirjeldatud sõiduraja hoidmise abisüsteemi, mis rajalt välja kalduva sõiduki oma ritta tagasi suunab, mitte rajalt kõrvalekaldumise hoiatust – see küll piiksub tüütult, aga kui juht kuulda ei võta, auto iseseisvalt oma ritta tagasi ei lähe.

Loe sõiduraja hoidja kohta pikemalt Acceleristast.

Foto: Accelerista