Foto: Pixabay
Tehnika
9. aprill 2019, 07:15

Motohooaja ABC: tsikkel korda ja teadlikult liiklusesse

Suur kevad on käes ja kaherattalised kibelevad garaaži alt teedele. Accelerista vaatab üle, kuidas tsikkel ja sõitja vaim valmis panna, ning tuletab meelde, kuidas autojuhina mootorratturit tähele panna. Ikka selle nimel, et ükski mootorrattur oma elu teele ei jätaks.

Korraline tehnokontroll

Esimese asjana vaata üle aku. Terve talve seisnud mootorratta aku võib nõuda laadimist. Hea oleks sõitu minemise eel üleöö akut laadida. Kaalu aku vahetamist, kui see on vanem kui 4 aastat.

Nii nagu seisnud autol, tuleb ka mootorrattal kontrollida rehvide rõhku, mustrisügavust ja tekkinud pragusid ning kulumisi. Pikemalt seistes võib mootorrattal väheneda rehvirõhk, mis sõites koheselt ujuvalt tunda annab.

Kontrolli pidurite töökorda ning pidurivedelikku värvust: õige on tumekollane või pruunikas. Kui ei, siis lase see asjatundjal vahetada. Jälgi, et pidurid töötaksid tavapäraselt ega ei oleks kinni kiilunud.

Turvavarustus korda

Õnnetusse sattudes on mootorrattur ja mopedist enamasti alati nõrgem pool – kaherattalistel pole turvavöid ega õhkpatju nagu autodel. Seepärast on äärmiselt oluline, et sõites kannad varustust, mis Sind kaitseb. Sinu motovarustus on ainus, mis eraldab Sind karedast teepinnast ning pakub kaitset löökide ja muljumiste vastu.

Vaata üle kiiver ja kindad. Hea oleks kasutada tsiklisõidul sobivat “mootorratturhiire” jakki ja pükse. Saapad – need peavad suutma õnnetuse korral su jalgu kaitsta. Mis aga kõige tähtsam – sa pead teistele liiklejatele olema nähtav. Kõige lihtsam on end riietada värvilistesse rõivastesse, mis soovitavalt on varustatud rohkete helkurribadega.

Mida veel tähele panna, et tsikliga liiklusesse minna oleks ohutu, loe edasi Acceleristast.

Foto: Accelerista