Hooldatud rattaga on lausa lust sõita!Foto: Sebastian Voortman / Pexels
Nipid
30. märts 2020, 13:35

RATTAHOOAEG ON ALANUD! 10 nutikat nippi, kuidas oma kaherattaline sõiduvalmis seada! (1)

Pikas talveunes veetnud kaherattalist tasub enne vurama viimist pisut kosutada. Paar paitust ja siit-sealt kruttimine virgutavad ratta kevadevalmis. Ülejäänud kosmeetilised nipid annavad sõidule veelgi hoogu juurde!

Kevadine rattaspaa enne esimest sõitu

Kui ennetad probleeme ja likvideerid need varakult, püsivad rattadetailid kauem terved ega kulu nii kiiresti. Nõnda hoiad kokku väärtuslikku aega ja raha ning saad oma kaherattalisel veereda turvaliselt ja nauditavalt.

Need tööd teenivad su ratast:

  • Pese ja kuivata raam. Poest leiad küll spetsiaalseid jalgratta puhastusvahendeid, kuid sama hästi võid pesta ratast ka puhta vee ja lapi või käsnaga. Ratta pesemisel ja loputamisel hoidu aga survepesuri kasutamisest, kuna see võib tuua rohkem kahju kui kasu.
  • Puhasta ja õlita. Käiguvahetajad ja kett tahavad spetsiaalset õli. Ketti soovitatakse õlitada iga 100 km tagant. Pori ja vihmaga sõites pead seda tegema tihemini.
  • Kontrolli kinnitusi. Hinda kriitiliselt piduriklotside, kummide, väntade, pedaalide, ketilülide, trosside ja kinnituspoltide seisukorda ning tööd.
  • Vaata üle ka käigud. Need ei tohiks vahetuda iseenesest ühelt teisele ega jääda kõrisema. Jälgi, et ei oleks laagrite loksu esi-, taga- ega keskjooksus ning kaelakausis.
  • Kummid täis! Pumpa rehvidesse nendel soovitatud rõhk.
  • Kus on spetsialist? Küsimuste või probleemide kahtluse korral pöördu alati spetsialisti poole. Lase üle vaadata ka amordid.

Lillemeres sõiduvees

Pole midagi romantilisemat, kui koos armsamaga päikeseloojangu poole sõita. Sumedal suvisel ajal, kus päevad on pikad ja liblikaid täis, lähevad rattaga veeretud kilomeetrid nagu lennates. Et ratas sobiks armunu naerusuil näoga, kingi ka kaherattalisele kimp kunstlilli, kinnitades need traadi ja/või superliimiga korvile või vanikuna mööda lenkstangi jooksma. Kes küll suudaks sellisele vaatepildile naeratamata vastu panna!

Kaunis lillevanik teeb tuju rõõmsaks. Foto: Laura Verte

Ole nähtav

Enne sõitma asumist kontrolli kindlasti üle, ega helkurid ole kulunud, vajadusel vaheta välja lambipirn, et ka hämaraga liikluses nähtav olla. Siinkohal ei tee küll küllale liiga ja võid julge südamega kleepida raamile pimedas helendavaid kleepse, ehtida seda tulukestega või mässida ratas helkurpaela sisse. Peaasi et turvaliselt sihtpunkti jõuaksid!

Ratastel piknikukorv

Ilusa ratta seljas tahaks kasvõi maailma lõppu vändata. Kuna see sõit võib üsna pikaks kujuneda, tasub teele kaasa võtta moonapakk, aga anda need kosutavad palad rattakorvi kanda. Kui sinu kaherattalisel peaks see puuduma, meisterda korv ise käepärastest materjalidest. Nii võib pilk keldris või kuuris jääda pidama puidujuppidel, metallist võrestikul, pudelikastil, parajal jupil heegellõngal või vanaema nahast kotil, mis rattakorviks hästi sobib. Paar kiiret mõttesähvatust, mõni sõrmeliigutus ja võidki matkateele või turule head-paremat noolima vurada!

Rattal peaks ruumi olema ka piknikukorvile. Foto: Laura Verte

Kellegi vana on sinu uus

Kui soovid ratast sõitmaks vaid aeg-ajalt punktist A punkti B, võib tuttuue sõiduriista ost olla liiast nii ökoloogiliselt kui ka majanduslikult. Sel juhul ära pelga soetada kasutatud ratast ka siis, kui see on pisut räsitud ja väsinud väljanägemisega. Veidi tähelepanelikku armastust, jupp kangast ja PVA-liimi või mustrilisi washi-teipe teevad sinu osavate näppude all imesid! Muuda kaunistatud ratas kindlasti ka ilmastikukindlaks. Tee seda, võõbates teibitud või kangaga kaetud kohad lakiga üle.

Iluvead saab katta dekoratiivse teibiga. Foto: Laura Verte

Armastuse värv

Ära lase pead norgu, kui ratas pole ostes meelepärast tooni või on aja jooksul saanud kriimu või kaks. Sõiduvahendi värvimine tasub usaldada professionaali hoolde, aga seni, kuni otsustad, millist tooni see võõbata lasta, saad sellele kosmeetiliste parandustega uue ja lõbusa ilme anda. Näiteks tee ratas veekindla markeriga sama mummuliseks kui vanaema põll!

Tiri-lii, tiri-lii!

Kas kuuled, kuidas kevad kutsub linnulauluga tärkavat loodusemängu märkama? Ole ka ise osa sellest pillerkaarist, vuhisedes läbi tuule, juuksed kiivri alt lehvimas. Mine kevadele vastu mängeldes ja meisterdada ka ratta käepidemetele värvilistest kangastest kiharad. Lisa tuttidele ka mõni triip helkurpaela, et oleksid tänavapildis veel silmatorkavam.

Kindlasti ära loobu kelmikatest detailidest. Foto: Laura Verte

Pepualuse huvides

Nauditava väntamise juures pole sugugi vähetähtis mugav iste. Vahel on ratas ise vinks-vonks, aga istmeosa vastikult kõva. Selle asemel, et kohe poodi uue sadula otsinguile minna, katseta, kas saad varraste ja lõnga või niidi-nõelaga sõidu pehmemaks muuta. Istmiku alla võib sobida ka vana kampsuni varrukas! Vihmakindlaks variandiks kata pehmendus vetthülgava kanga või vakstuga.

Rattaluku kaitsevorm

Tugev turvaline lukk annab ratturile kindlustunde, et tema sõiduvahend võõrastesse kätesse ei satuks. Paraku on rattalukud küllaltki robustsed ja näotud, mis sinu velo lõbusa olemusega kuidagi ei haaku. Kärmed käsitöösõrmed muudavad aga mõne hetkega karmi luku vallatuks. Kes teab, äkki lisab see lukule kindlustki, sest milline varas küll raatsiks sellist lukku lõhkuda.

Nii kirju rattalukk ei unune kunagi maha. Foto: Laura Verte

Edev kiiver ennekõike

Ei, rattakiiver pole mõeldud ilusa soengu rikkumiseks, vaid ikka sinu hinnalise elu hoidmiseks. Et sa ei paneks kiivrit pähe vaid kohustusest, vaid ka edevast soovist ilus olla, muuda see väikeste nippidega meelepäraseks moeesemeks. Maali kiivrile lilleõisi, heegelda sellele ümbris või anna sellele vanade CD-tükkide liimimisega diskopalli kuju, et liikluses paremini nähtav olla ja uhkusest särada.