Foto: Pixabay
Tehnika
1. aprill 2019, 16:22

Seitse põnevat fakti 43. sünnipäeva tähistava Apple'i kohta

Täna, 1. aprillil tähistab tehnoloogiahiid Apple oma 43. sünnipäeva. Tele2 müügidirektor Aare Uusjärv toob sel puhul Apple‘i kohta välja seitse fakti, mida avalikkus tavaliselt ei tea.

1. Kes Apple‘i asutas?

Apple'i nimi on kõige sagedamini seotud Steve Jobsiga, kuid tegelikult ei loonud ta esimest arvutit üksi, vaid koos sõprade Steve Wozniaki ja Ronald Wayne‘iga. Huvitav on see, et neist viimane ei uskunud Apple'i tulevast edu ning ei soovinud isiklike vahenditega riskida, müües vähem kui kaks nädalat pärast ettevõtte asutamist Steve Jobsile oma 10 protsenti ettevõttest vaid 800 dollari eest. Täna oleks see osalus väärt miljardeid.

2. Kust tuli raha äri alustamiseks?

Steve Wozniak aga uskus ettevõtte edusse ja selle käivitamiseks müüs ta 1976. aastal maha oma kalkulaatori. Kuigi täna tundub see imelik, siis 1976. aastal, kui masstootmist veel ei olnud, oli kalkulaator äärmiselt väärtuslik ning selle hind ulatus 500 dollarini. Samal ajal müüs Jobs maha oma Volkswageni kaubiku ning saadud vahenditest soetatigi materjalid, millest Jobsi garaažis esimene Apple‘i arvuti kokku pandi. Jobs ja Wozniak töötasid koos kuni 1985. aastani.

3. Logo lugu

Ampsatud õuna logo ümber on olnud erinevaid teooriaid, nagu võiks sealt leida vihjeid Aadama ja Eeva loole Piiblist, Newtoni gravitatsiooniseaduse avastamisele, kui talle õunapuult õun pähe kukkus, või ka arvutiterminitele bit ja byte, mis kõlavad inglise keeles nagu bite ehk hammustus. Kuid Rob Janoff, kes logo 1977. aastal disainis, lükkab kõik need teooriad ümber. Ainus lähteülesanne, mis talle anti oli, et logo ei tohi polla nunnu. Ikoonilise logo looja lisas õunale hammustuse, et eristada seda kõikidest teistest viljadest. Värviliste triipudega logo valmis vahetult enne Apple II oli esimene värvilise ekraaniga personaalne arvuti.

Foto: Pixabay

4. Õuna pööramine

Kui Apple’i logo kuju on püsinud läbi aegade üldjoontes samasugune, siis logo paigutus arvuti kaanel ei ole alati olnud nii nagu praegu. Algselt asus logo arvuti peal suunaga kasutaja poole, kui arvuti kaas oli kinni. Kaane avamisel jäi aga logo tagurpidi (õunavars jäi allapoole). See algne lahendus oli tehtud, mõeldes kasutajale, et ta teaks, millise külje pealt arvutit avada. Küll aga oli tagurpidist logo halvasti näha Hollywoodi filmides ja reklaamides, nii et 1990ndatel võeti vastu otsus keerata logo arvuti peal teist pidi.

5. Suitsetamine ja seadmete garantii

Kas teadsid, et suitsetamine Apple’i arvuti lähedal või seadme hoiustamine suitsuses ruumis võib muuta garantii kehtetuks? Kuigi seda infot ei ole Apple’i ametlikes garantiitingimustes, siis geek.com portaal on avastanud, et tootja ametlikud garantiikeskused keelduvad vahel neile toodud arvuteid parandamast, kui leiavad tööde käigus nikotiini jälgi. Apple’i sõnul võib arvutiosadele ladestunud suitsujääke käsitleda passiivse suitsetamisena, mis võib kahjustada nende töötajate tervist.

6. Sentimentaalne 9:41...

Tähelepanelikumad on märganud, et kõikides Apple’i reklaamides ja ametlikel fotodel on iPhone’ide ja iPad’ide ekraanidel alati kujutatud kellaaeg 9:41. Loomulikult pole see juhuslik, sest just sel minutil võeti kasutusele esimene iPhone 2007. aastal, mis tõi ettevõttele meeletu edu.

7. …ja mässumeelne 10:09

Ühesugust aega näitavad fotodel ja reklaamides ka Apple’i nutikellad – sedapuhku 10:09. Traditsiooniliselt on tootjad oma kelladel näidanud aega 10:10, mis võimaldab seiereid positsioneerida nii, et kella pind ja sellel olev nimi oleks kõige paremini vaatajale näha. Räägitakse, et Apple otsustas meelega traditsioonide vastu minna ja näidata minut varasema kellaajaga, et nad on konkurentidest alati natuke ees.