Foto: Pixabay
Tehnika
29. märts 2019, 07:15

Tesla loobub iga-aastasest korralise hoolduse nõudest (1)

Tesla loobub iga-aastase korralise hoolduse nõudest ja läheb üle vajaduspõhisele hooldusintervallile. Tesla-omaniku Mario Kadastiku sõnul ei ole see mingi uudis, suuremaid hooldusi tehaksegi siis kui vaja.

Tesla on elektriautosid tootnud juba 2012. aastast ning kõik Teslad on aegade algusest saadik saanud kaasa soovituse – käia iga-aastases korralises hoolduses, nii nagu autod ikka.

Aga Tesla ei ole päris tavaline auto, vaid maailma kuulsaim elektriauto. Mis tähendab, et oma olemuselt on see täiesti erinev sisepõlemismootoriga sõidukist – puuduvad elutähtsad sõlmed nagu käigukast ja sidur ning elektrimootoris sisuliselt polegi midagi, mis saaks kuluda, pole vajadust vahetada õli jne.

Kui midagi ei kulu, mis sellest siis üle hooldada? Nüüd andiski Tesla oma kodulehel ametlikult teada, et tavapäraste iga-aastaste hoolduste asemel siirdutakse vajaduspõhisele hooldussüsteemile. On tõenäoline, et seda initsiatiivi järgivad tulevikus teisedki elektriautode tootjad.

Vajadusest hooldusse tulla annab auto ise teada. Kohustust garantii säilitamiseks iga-aastaselt hoolduses käia, ei olnud juba viimastel aastatel – tegemist oligi soovitusliku juhisega.

Sisepõlemismootoriga autode puhul sisaldab korraline hooldus tavapäraselt mootoriõli vahetust, samuti kontrollitakse näiteks pidureid ja mitmeid komponente, suuremate hoolduste käigus vahetatakse mootoririhm ja tehakse muudki vajalikku.

Elektriautodel õlivahetuse vajadus mõistagi puudub, seetõttu ei ole ka põhjust iga-aastaseks hoolduseks. Regulaarset hooldamist vajab vaid pidurisüsteem, pidurivedelike ja pidurite seisukorra kontroll on ette nähtud üle aasta.

Miks siiski päris hooldamata ei saa, loe Acceleristast.

Foto: Accelerista