Autoriõiguste direktiivi põhitoetajad Axel Voss ja Andrus Ansip täna Strasbourgis.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
26. märts 2019, 15:48

Euroopa Parlament kiitis heaks vastuolulise autoriõiguste direktiivi (44)

Vastuolulised n-ö „üleslaadimisfilter“ ehk artikkel 13 ja „lingitasu“ ehk artikkel 11 saavad reaalsuseks. Europarlament andis täna lõpliku heakskiidu paljukirutud autoriõiguste reformile, millega on poliitikud jagelenud juba üle kahe aasta.

348 parlamendiliiget hääletas direktiivi poolt, ning 274 selle vastu. Viimase-minuti ettepanek eemaldada kõige enam poleemikat tekitanud artikkel 13 ehk „üleslaadimise filter“ ei läinud läbi, ning hääletati maha vaid viie enamhäälega. Nüüd edastatakse direktiiv Euroopa Liidu liikmesriikidele, kes peavad selle oma seadustesse kirjutama. Kuigi seaduse detailide üle saavad liikmesriigid ise otsustada, ei saa selle direktiivi mõju internetile kuidagi alahinnata.

Seaduse pooldajad väidavad, et see tasakaalustab mänguvälja USA tehnikahiidude ja Euroopa sisuloojate vahel. Kriitikud ütlevad, et seadus pole läbimõeldud ning piirab seda, kuidas sisu on internetis jagatud, pärssides seega innovatsiooni ja sõnavabadust.

Euroopa komisjoni asepresident Andrus Ansip – direktiivi üks peatoetaja –ütles portaali The Verge väitel, et hääletustulemus oli „suur samm edasi“, ja et see ühendab Euroopa digitaalturgu, kaitstes samal ajal loomingut internetis. Üks määruse peamisi vastuseisjaid – Julia Reda, väitis, et täna on „internetivabaduste jaoks must päev.“

Eesti europarlamendi saadikutest hääletas direktiivi vastuvõtmise poolt Tunne Kelam. Vastu olid Yana Toom, Igor Gräzin, Ivari Padar ja Indrek Tarand. Erapooletuks jäi Urmas Paet.