Foto: PantherMedia/Scanpix
Raha
25. märts 2019, 20:39

Seitse finantseesmärki 30. aastates inimestele

Kolmekümnendates aastates tuleb harjuda mõttega, et rahalises mõttes on lihtsamad ajad möödanik, ning peavad hakkama rohkem oma elu planeerima. Tõenäoliselt on 30+ vanuses inimene abielus, tal on väikesed lapsed, ning tema karjäär liigub ülesmäge. Uued kohustused vajavad aga järelemõeldud otsuseid. 

1. Säästa kuue kuu palk reservfondi

Kolmekümnendates on kindlasti rohkem vastutust, kui kümme aastat noorematel – seega ei piisa enam vaid 1000 eurosest tagatisrahast. Kui kaotad tolles vanuses näiteks töö, siis võiks reservfondi olla kogunenud vähemalt kuue kuu palk, sest arvatakse, et just nii kaua võtab aega uue töö leidmine. Selle aja jooksul ei tohi ju ei ennast ega oma peret nälga jätta. 

2. Maksa ära kõik võlgnevused, mis pole kinnisvaralaen

Nüüd on aeg maksta tagasi kõik laenud ja võlad, mida sa kahekümnendates vajasid. Nende hulka ei saa arvata kodulaenu, mille maksmiseks võib minna reaalselt rohkem kui paarkümmend aastat.

3. Tõsta pensionisäästud 15% peale

Kui sa oled enamiku oma laenudest tagasi maksnud, hakka nüüdsest seda igakuist „vaba raha“ pensionifondi lisama. Finantseksperdid soovitavad vähemalt 15% palgast pensioniea tarbeks investeerida.

4. Valmista ette testament

Kunagi sureme kõik niikuinii. Pole teada, kas see juhtub homme või 50 aasta pärast. Aga kui see juhtub, siis oleks kõigile sinu lähedastele palju kergem, kui su pärimisasjad oleksid korras. Planeeri juba kolmekümnendates, mis juhtub sinu varaga ning kes jääksid vastutama sinu laste eest.

5. Kaalutle elukindlustuse tegemist

Kolmekümnendates hakkad sa looma vundamenti, et su pere tunneks mugavust ning ohutust. Mis aga juhtub kui sa satuksid homnepäev traagilisse õnnetusse? Kas su pere tuleks ilma sinuta toime? Mõtle selle peale ning kaalu tõsiselt elukindlustuse tegemist.

6. Alusta kogumist laste ülikoolifondi

Me ei tea, milline on kõrghariduse tulevik. Võibolla saavad noored tudengid paarikümne aasta pärast kogu hariduse ilma väljaminekuteta ja läbi interneti?! Siiski tuleks igaks juhuks arvestada sellega, et kõrgharidus muutub taas tasuliseks, või suurenevad elamiskulud drastiliselt. Hakka juba varakult laste jaoks koguma – isegi, kui nad ülikooli ei lähe, on neil tulevaseks eluks kindlasti algkapitali vaja.

7. Palka raamatupidaja

Juhul, kui su finantsseisud on keerulises olukorras, võiksid palgata raamatupidaja, kes aitab rahalised asjad korda seada. Kahekümnendates sellist vajadust polnud, sest su rahaasjad olid lihtsad. Nüüd on tekkinud erinevaid laene, kindlustusi, pensionifond, laste ülikooliraha ja palju muid keerulisi välja- ja sissetulekuid, mis võivad silme eest kirjuks võtta.