Foto: PantherMedia/Scanpix
Tehnika
23. märts 2019, 15:26

Millal vahetada talverehvid suverehvide vastu? (7)

Liiklusseaduse järgi on suverehvide kasutamine lubatud alates 1. märtsist. Talviste ilma- ja teeolude jätkudes võib naastrehve kasutada 30. aprillini. Seda, millal suverehvid autole alla panna, otsustab iga autojuht ise. Aega otsustada on seega veel üle kuu.

Liiklusseaduse järgi on suverehvide kasutamine kohustuslik 1. maist kuni 15. oktoobrini. Lamellrehvidega võib sõita aastaringselt, aga seda ei julge kellelegi soovitada. Hoolas autoomanik kasutab hooajalisi rehve ning vahetab need õigel ajal.

„Õige aeg“ on laiem mõiste: ükski asjaomane asutus ei kohusta suverehve 1. märtsil alla panema, aega vahetamiseks on kuni 30. aprillini. Seega otsustab iga autojuht iseseisvalt, millal on õige aeg suviseks hakata.

Mõtle tervisele

Naastrehvide puhul võiks vahetuse teha ajal, mil kevadveed voolama pääsevad – värsked uuringud näitavad, et märtsis-aprillis moodustavad suure osa linnatolmust naastude poolt õhku paisatud nanoosakesed, mis tungivad läbi ka pisematest pragudest ning ladestuvad liiklejate hingamisteedes.

Varakevadel on naastrehvidest põhjustatud õhusaaste isegi 15-20 korda suurem kui talvisel ajal. Pole enam lund, mis autorataste alt lenduva olluse kinni püüaks, on aga kuivavad teed, kust väiksemgi tuuleiil tolmu õhku tõstab ja laiali kannab.

Miks ei tasu suvel lamellidega sõita, ning milline on ikkagi see õige aeg rehvivahetuseks, loe Acceleristast.

Foto: Accelerista