Paastudes unusta raske treening ning vali rahulik õues jalutamine. Foto: bruce mars / Unsplash
Uudised
16. märts 2019, 18:35

Treener vastab: kas paastumise ajal tohiks trenni teha? (8)

Inimeste paastumise põhjused on erinevad: kes teeb seda keha puhastamiseks, kes võtab teekonna ette usulistel põhjustel, kes soovib kiirelt kehakaalu langetada. Kas paastu ajal võib treeningutega jätkata? Nõu annab Fitlap.ee peatreener Heikki Mägi.

Miks treenimine paastudes halb on?

Paastudes ei ole võimalik jäädavalt ega kvaliteetselt keharasva põletada. Kõik, mis selle perioodiga kaob, tuleb suure tõenäosusega tagasi.

Päevi kestev paastumine on organismile kurnav ja raske. Seepärast tasub endalt küsida, millist eesmärki treening sellises olukorras täidaks. Kas suudad tõesti säilitada selles seisundis treeningu tegeliku eesmärgi ja muutuda tugevamaks, kiiremaks ja vastupidavamaks? Ilmselt mitte.

Paastumise ajal on sul ilmselt tükk tegu iseendaga hakkama saamisega. Arendava treeninguga toimetulek on sel perioodil sulle liiga suur väljakutse. Seepärast soovitan seda isegi mitte üritada.

Parem tee nii!

Kui soovid ennast paastumise ajal siiski liigutada, jaluta veidi või sõida rattaga. Tugevad treeningud jäta aega, mil sööd normaalselt. Nii on treeningust ka reaalselt kasu ning sa ei tee oma organismile liiga.

Põnevaid fakte paastumisest

  • Arvatakse, et merehädalised on üksikul saarel olnud söömata lausa 36 päeva.
  • Paastumine hoiab ära enneaegset vananemist, sest see takistab rakkude ja kudede saastumist laguainetega. Pärast paastu hakkavad kõik organid uue hooga tööle.
  • Mida suurem on inimese kehakaal, seda kiiremini ja rohkem ta võtab paastu ajal alla.
  • Keskmiselt kaotab paastuja nädalase paastu jooksul 4–7 kilo, kuid see tuleb hiljem tagasi.
  • Suhkruhaigetele on paastumine eluohtlik.