Kalender märkmikusse on lisaks päevakavale hea kirja panna ka oma mõtted ja ideed. Foto: erakogu
Nipid
1. jaanuar 2021, 11:43

Kuidas saada edukaks? 4 mõtteviisi, mis aitavad elus edasi jõuda

Maailmas pole inimest, kes ei sooviks paremat elustiili, unistuste täitumist, edukat karjääri, uusi põnevaid väljakutseid. Seda loetelu võiks jätkata lõputult! Kogemus ütleb, et kui sul on soov jõuda soovitud tulemuseni, siis pead järgima oma eesmärke, neid aktiivselt teostama ning kasvama ka inimesena.

Inspireeriv ettevõtja ja kalendermärkmiku Iseenda Boss looja Signe Ventsel jagab järgnevalt häid nõuandeid, kuidas tuua oma ellu edu ja soovitud muutused.

Oma ellu muutuste toomiseks ei pea sa teistelt luba küsima. Sa oledki iseenda boss! Palju inimesed õpivad alles siis, kui saavad elult lüüa. Alles seejärel hakatakse ennast muutma, uute teadmiste alal täiendama ja otsima probleemidele lahendusi. Kõik on omavahel tugevalt seotud. Tundub lihtne, kuid keeruline teostada! Siin on neli olulist punkti, mis aitavad sul vanadest mõttemustritest vabaks saada ning kindalt eesmärkide poole liikuda.

1. Unusta mõtteviis – mul pole piisavalt aega!

Kas tõesti pole sul aega, et hommikul varem üles tõusta ja endale väärtuslikku aega luua? Mõnda aega tagasi koolitasin ettevõtete juhte ja küsisin, et kui paljud neist on paika pannud oma igapäevased enesearengu tegevused? Peaaegu 40% vastas, et selleks pole aega, sest kogu aeg on kiire. Tegelikult on aeg olemas, kuid me ise loome piirava uskumuse sinna juurde, et seda pole. Kas sa oled märganud, et kui sul on mõne töö või projekti elluviimiseks aega näiteks kolm kuud, siis kulubki selleks kolm kuud, aga mõne ülesande tegemiseks on nädal ja siis kulubki selleks just nii kaua. Aja leiad sa alati siis, kui tead oma eesmärke ja miks oled need endale seadnud. Seega peab muutuste tegemise põhjus olema piisavalt tugev, et mitte mõelda – mul pole aega!

2. Pane oma mõtted ja ideed kirja

Kuhu paned sina oma eesmärgid kirja, kas märkmikku või nutitelefoni erinevatesse rakendustesse? Kui sa eesmärke üldse ei sea, siis ei kirjuta sa neid ka üles. Seega pole vahet, millise bussiga sa sõidad – kuhugi jõuad sa kindlasti kohale, aga kas sihtkohta saabudes on see ikka see, kus sa olla tahaksid?

Need, kes on saanud tunda paberi ja pliiatsi mõju oma tegemistele, lähevad poodi ja ostavad ikka ja jälle uue kalendermärkmiku. Selle heaks näiteks on ärigeenius Richard Branson, kes oma mitmes raamatus on öelnud, et inimestega kohtudes salvestab ta kõik vestlused ning ka kõik oma mõtted, mis pähe tulevad. Selleks kasutab ta alati pliiatsit ja paberit. Märkmete süsteemne ja oskuslik tegemine on tema ettevõtluse üks edukuse tagamaid.

Kõik see, mis paberil kirjas, aitab sind hoida õigel teerajal ja sinu eesmärgid kohtuvad tulemustega. Kuid üks on kindel – loobuda tuleb oma mugavustsoonist ja ruumi teha uutele kogemustele. Millest oled sa nõus loobuma?

3. Tegele enda arendamisega

Uuringud on kindlaks teinud, et inimene mõtleb päeva jooksul u 50 000 mõtet. Kuidas laadida iseendale uusi mõtteid pähe, mis viivad sind omakorda uute mõtete või äriideede juurde?

Minu kolm peamist igapäevast iseenda arengutegevust on erinevate podcast'ide kuulamine, raamatute lugemine ning sportlik aktiivsus. Podcast'i kuulamine on suurepärane võimalus õppida teistelt inimestelt, laadida ennast uue infoga ja olla kogu aeg inspireeritud. Kui sul pole piisavalt motivatsiooni või vajad inspiratsiooni, siis leia omale head podcast'id ja asu tegudele!

Ettevõtlikud inimesed on liidrid ja liidrid on lugejad ning lugemus paistab inimesega vesteldes välja. Vähemalt 15-30 minutit lugemist aitab kujutlust arendada ja annab loovusele hoogu juurde. See on nagu käiksid kohtingutel endast targemate inimestega. Olen tähele pannud, et minu kuuldud ja loetud mõtted ning loovus kohtuvad alati siis, kui trenni teen või lähen koeraga metsa jalutama. Seejärel saavad kõik peas tiirelnud mõtted uue väljundi. Üks on kindel! Sportlik aktiivsus mõjutab sinu organismi, keha muutub tugevamaks, mõtted selgemaks ja naeratus tuleb näole.

Mõtle, milliseid tööriistu koos uute harjumustega saaksid sina oma igapäevategemiste juurde lisada. See pole koht, kus kaubelda ja iseendaga sõlmitud kokkuleppeid murda, sest sina oled iseenda boss!

4. Leia edasiliikumist takistavad mõtted

Ühel hetkel märkasin piiravate uskumuste olemasolu oma peas ja nägin, kuidas need aeg-ajalt võimust võtavad. See hetk sarnaneb olukorraga, kus sa proovid kuulata raadiot, kuid mingi vale sagedus segab vahele. Sellest pole võimalik enne lahti saada, kuni sa sellega teadlikult ei tegele. Püüa analüüsida, miks teatud olukordades hakkavad domineerima takistavad mõtted. Nüüdseks tean, et paljud takistused seame endale ise, sest me ei usu, et meiega võiksid juhtuda head asjad.

Hea algus julgeks muutuseks on Sheryl Sandbergi küsimus: mida sa teeksid, kui sa midagi ei kardaks? Leia see hetk ja pane kõik teod ja tegemised kirja. Alusta visualiseerimisest, loo visioonitahvel ning liigu ringi keskkonnas, kus liiguvad inimesed, kes mõtlevad nii, nagu sina tahad mõelda. Visoonitahvel on andnud mulle piisvalt põhjust tegutsemiseks ja mõttemustrite reprogrammeerimiseks.

Ole teadlik, sest ainult sina saad iseendaga oma mõtetes rääkida ja neid suunata. Kirjuta kõik tekkinud mõtted kindlasti paberile. Nii teed ruumi uutele, värsketele ja suurepärastele uskumustele, mida oma ellu soovid.

Eduni viib töö iseendaga

Need nimetatud neli punktid on paljudele juba teada ja tuntud, kuid miskipärast vaid väga vähesed rakendavad neid ja naudivad paremat elustiili. Vestlesin hiljuti ühe eduka ettevõtjaga ning küsisin, mis on tema edu võti? Tema vastas, et edu võtmeks on palju pühendunud eesmärgipärast tegutsemist ja väga teadlikku arendustööd iseendaga. Mulle väga meeldis see mõte, et tööd tuleb teha iseendaga, sest sinu kui inimese eneseareng on pöördvõrdelises seoses sinu muude projektide/tööde/tegemiste edukusega. Edu koosneb lihtsatest otsustest, mida sa teed iga päev. Julgelt võib öelda, et inimest defineerivad oma igapäevased harjumused.

Seega väärtustage ennast tehes asju, mis teid edasi arendavad ja on teile olulised. Omaks tuleb võtta mõtteviis, et ma ise loon oma elu ning julgen vastu võtta kõik hea. Vaid nii hakkavad asjad juhtuma!