Foto: Goodyear
Tehnika
12. märts 2019, 10:28

Genfi autonäitusel äratati ellu läbipaistvate rehvidega 1950ndate Golden Sahara II

Goodyear ja Klairmont Kollections esitlesid Genfi 2019. a rahvusvahelisel autonäitusel läbipaistvate rehvidega autot Golden Sahara II.

Rehvitootja Goodyear esitles Genfi 2019. a rahvusvahelisel autonäitusel koostöös muuseumiga Klairmont Kollections restaureeritud autot Golden Sahara II.1950ndatel ja 60ndatel toodetud ikooniline tellimusauto Golden Sahara II oli üks esimesi autonoomseid ideeautosid, millele olid paigaldatud Goodyeari spetsiaalselt väljatöötatud läbipaistvad helendavad rehvid.

„1950ndad ja 60ndad olid Goodyearile tugeva innovatsiooni aeg. Tegime koostööd liikuvuse pioneeridega, alates Kuu avastamisest kuni maismaa kiirusrekorditeni,” ütles Goodyeari Euroopa tarberehvide asepresident Henry Dumortier. „Goodyeari koostöö Golden Sahara II projektis oli meie esimene samm autonoomse liikuvuse tuleviku kujundamise alal.”

Jim Streeti ja legendaarse disainija George Barrise väljatöötatud Golden Sahara II oli platvorm uute elektroonikasüsteemide testimiseks. Auto kasutas lennundusest inspireeritud juhthooba kiirendamiseks, pidurdamiseks ja roolimiseks ning automaatset pidurisüsteemi, mis kasutas andureid võimalike objektide tuvastamiseks auto liikumisteel.

Auto rehvid töötas välja Goodyear, kasutades läbipaistvat sünteetilist kummi Neothane, neil oli ka sisseehitatud valgustus, mis pani need helendama. See oli osa Goodyeari laiemast uurimistööst võimalike rehvide alal, mis aitaks suurendada nähtavust halbades ilmastikutingimustes, või süttiksid automaatselt põlema, kui juht pidurdab.

„Golden Sahara II on ainulaadne sõiduk ja osa Ameerika mootorsõidukite ajaloost,” ütles Chicagos Illinoisis asuva enam kui 300 klassikalise ja tellimisel toodetud sõidukiga muuseumi Klairmont Kollections asutaja ja omanik Larry Klairmont. „Mu meeskonnal ja minul on hea meel, et saime teha koostööd Goodyeariga, et see ikooniline sõiduk Genfi 2019. a rahvusvaheliseks autonäituseks taas ellu äratada.” 

Oma kõrgpunktis sõitis Golden Sahara II turneedel üle kogu Ameerika Ühendriikide, seda näidati televisioonis ja filmides. Seejärel seisis see ligemale 50 aastat garaažis, kuni Klairmont Kollections sõiduki 2018. aasta mais Mecum Auctionsi autooksjonil ära ostis.