Foto: Reuters/Scanpix
Tehnika
11. märts 2019, 15:48

YouTube hakkab peagi hoiatama sisu eest, mis levitab valeinformatsiooni

YouTube testib uut funktsiooni, mis kujutab endas faktikontrolli hoiatust, kui inimesed otsivad levinud valearusaamu sisaldavaid videoid. Hetkel testitakse funktsiooni veel vaid India kasutajate hulgas, vahendab portaal AndroidPolice.

Väärinfot propageerivate videotega iseenesest midagi ei juhtu. Uus infopaneel ilmub video-otsingu kohale ning hoiatab, et järgnev sisu võib olla vaieldav või eksitav. Lisatakse ka tõene informatsioon. 

Näiteks levib väär kuuldus, et paratsetamoolitablettides sisaldub ohtlik viirus. Trükkides otsingusse „virus in paracetamol“ ilmub otsingutulemuste ette paneel nimetusega Fact check ehk faktikontroll, kus on kirjas: „Petuhoiatus! Paratsetamoolitabletid ei sisalda „Machupo“ viirust.“

Kindlasti leidub inimesi, kes uuendusse kriitiliselt suhtuvad, otsides sellest otsest mõjutamist või lausa tsensuuri. Siiski aitab n-ö faktikontroll võidelda maailmas laialdaselt levinud eksiarusaamade vastu. Sellega saavad moraalse löögi „lapiku Maa“ teooria toetajad, vaktsiinide vastu võitlejad ja paljud teised üldtuntud faktide eitajad ning ohtliku valeinformatsiooni levitajad.