Anna Levandi naudib korras kappe ja sahtleid: "Kui olen teinud köögisahtli korda, siis naudin seda tunnet – avan korras sahtli ja tunnen mõnu." Foto: Laura Strandberg
Nipid
8. märts 2019, 17:54

Anna Levandi praktilised nipid, kuidas kodus korda hoida

Korralagedus teeb asjade leidmise väga tüütuks. Selleks, et vajalikud asjad oleksid alati omal kohal hoiab uisutreener Anna Levandi oma riide- ja köögikappides piinlikku korda.

Koristamiseks võta ette üks objekt korraga. Selleks võib olla nt riidekapp.
- Tühjenda kapp asjadest. Kui hakata asju kapi sees sorteerima, siis ei saa täit ülevaadet seal olevast.
- Pese kapiriiulid.
- Laota asjad põrandale. „Mina laon riided põrandale hunnikutesse. Võtan sealt järgemööda asju ning vaatan üle. Proovin neid selga ja vaatan peeglist ning küsin kui väga ma seda asja tahan alles hoida. Tihti võib tunduda riideese väga ilus, kuid ma enam seda ei kannaks, sest mood on muutunud. Kui ma tõesti asja ära ei raatsi visata, siis jätan alles,“ kirjeldab Anna protsessi. Sobivad riided lähevad tagasi kappi ning ülejäänud Uuskasutuskeskusesse. Samuti pakub ta riideid mõnele tuttavale, kellele need sobiksid.
- Hoia kapis vaid hooaaja rõivaid. Teiste hooaegade rõivaid hoiab Anna pappkastidest. Nii sorteerib ta riideid neli korda aastas.

Naudi protsessi. Anna tunnistab, et talle meeldib kappide korrastamisega tegeleda. Selleks, et mitte asjatult kiirustada planeerib ta selleks mõnel argiõhtul või nädalavahetusel sobiva aja. Ka vaid ühe köögisahtli korda saamine tekitab naudingu. „Koritamine ei tohi tekitada stressi, sest kui see tekib, siis tegevust enam ei naudi. Kui olen teinud köögisahtli korda, siis naudin seda tunnet – avan korras sahtli ja tunnen mõnu,“ teab ta koristamise saladust.

Kodused peavad süsteemi aktsepteerima. Anna kodus on igal asjal oma koht. Ta teab täpselt, kus sahtlis on voodilinad, padjapüürid või riided. „Ma palun peale triikimist, et Allar ise ei paneks triigitud asju kappi, sest ma ei taha näha asju valedes sahtlites. Parem las see hunnik olla paar päeva ja ma ise sorteerin, kuhu midagi läheb. Kui asjad on õiges kohas, siis on neid lihtne leida,“ kostab Anna.