Carlos TavaresFoto: AFP/Scanpix
Tehnika
9. märts 2019, 16:48

Euroopa Liidu karmid nõuded ohustavad autotööstuses miljoneid töökohti (4)

PSA juht ja Euroopa autotootjate liidu ACEA esimees Carlos Tavares hoiatab, et Euroopa Liidu karmid heitmemäärade vähendamise nõuded võivad autotööstusele kõva põntsu panna ja ohustada ligemale 13 miljonit töökohta. Akutootmisesse on aga sisse kirjutatud rohepesu.

Europarlament ja EL liikmesriigid kohustusid mullu detsembris vähendama sõiduautode heitmeid aastaks 2030 37,5%, võrreldes 2021. aasta tasemega; kaubikute puhul on eesmärk 31%.

Euroopa Liidu karmid saastemäärad ohustavad ligemale 13 miljoni inimese töökohti. See võib aga kaasa tuua ebatabiilseid arenguid mitmete liikmesriikide ühiskonnas, hoiatas Prantsuse autotootja PSA juht ja Euroopa autotootjate liidu ACEA esimees Carlos Tavares intervjuus väljaandele Le Figaro.

Europarlament kavatseb vähendada sõiduautode CO2 heitmetaset aastaks 2030 võrreldes 2021. aastaga 37,5%. Selleks, et vältida karme trahve, peavad autotootjad oluliselt suurendama elektriautode tootmist.

„Kui Euroopa autotootjad ei suuda müüa piisavalt palju elektriautosid aastatel 2020, 2025 ja 2030, ootavad neid trahvid,“ tõdes Tavares. Ta lisas, et aastal 2013, kui ta PSA etteotsa asus, vaadati lootusrikkalt Hiina kui perspektiivika autoturu suunas. Praegu müüakse siiski 80% PSA sõidukitest endiselt Euroopas.

„Hiina on osutunud eriti keerukaks turuks. Meil on olnud raske mõista sealseid turumehhanisme, klientide ootusi ja riigi omanduses olevate koostööpartnerite mõttemaailma. Otsuste tegemine toimub seal uskumatult aeglaselt,“ tõdes Tavares.

Loe edasi Acceleristast.

Foto: Accelerista