T-14 tankid võidupüha sõjaväeparaadil Moskva Punasel väljakulFoto: Reuters/Scanpix
Tehnika
8. märts 2019, 15:56

ELUTÄHTIS SÜSTEEM: Venemaa uued tankid on varustatud käimlatega (17)

Venelaste uued tankid on disainitud nii, et sõdurid saaksid lahingu käigus masinast väljumata keha kergendada. Uuendatud Armata T-14 tankidesse on lisatud käimlad, vahendab Newsweek.

Uraali masinaehituse disainibüroo juht Ilja Baranov väidab, et neljapäeval avalikkuse ette toodud innovatsioon tõstab märgatavalt tankistide elukvaliteeti. „Suurt nurinat on tekitanud looduslike vajaduste rahuldamiseks vajaliku võimaluse puudumine. Vesi ning toiduportsjonid on tankis olemas, kuid puudu on teised mugavused. Armata masinad lahendasid selle dilemma,“ väidab Baranov. 

Uus tank võimaldab meeskonnal pikemaid lahingülesandeid täita, ilma, et sõdurid peaksid end masinast väljudes ohtu seadma. „Elutähtis süsteem, lihtsamalt öeldes tualettruum, on tankis olemas!“ lisab Baranov. Paljudel moodsatel tankidel see võimalus puudub. Üheks sarnaseks näiteks on siiski brittide tank Challenger 2.

Käimla pole siiski ainus värske omadus uue generatsiooni T-14 puhul. Lisatud on mitmeid võimsaid relvi – kaugjuhitavad Kord-12.7 mm ja PK 7.62 mm  kuulipildujad. Vaenlase tule all hakkab automaatselt tööle Afganit aktiivkaitse süsteem, mis on võimeline eemalt hävitama rakette ning teisi tankitõrjevahendeid.