Nii mõnigi Anetti rõivaese rändab uuskasutusringile. Foto: Laura Strandberg
Uudised
10. mai 2019, 14:21

Lauljatar Anett Kulbin: Londonis elamine näitas, kui palju me asju üle tarbime

Laulja Anett Kulbin on püüdnud viimased aastad teadlikumalt tarbida. Näiteks riiete osas püüab ta selleks leida esemeid, mida kanda pikemalt, kui kiirmoebrändidelt võiks oodata.

Vastupidiselt arvamusele, et teadlik ostleja välistab kiirmoe, on Anett (25) seda meelt, et pigem sõltub kõik tarbimiskogustest: „Kui ma rohkem laval kleite kandsin, käisin palju mööda kaltsukaid, et leida erilisi esemeid. Mu praegune riietus on aga veidi neutraalsem, mistõttu on oluline avastada just lemmikud põhiasjad, mida saaks erinevalt kombineerida. Enamus mu igapäevaseid asju (teksad, särgid) ongi täna pärit kiirmoebrändidelt. Aga seejuures jälgin, et ma ei kuhjaks hilpe kokku ning valiksin neid teadlikumalt.“ 

Teadlik tarbija
Ehk on läbimõeldud tarbimisele kannustanud ka Londonis elamine ja õppimine, mis näitas Anetile hästi kätte, kuidas inimene suudab paari aastaga endale uskumatult palju asju muretseda. „Ära kolides on vaja asjad kohvritesse mahutada ja siis mõtled imestusega, mida kõike oled selle ajaga jõudnud endale muretseda,“ muigab naine. Kui lemmikrõivaesemed, efektsed kleidid ja pükskostüümid jätab ta reeglina alles, siis muus osas on ta õppinud rohkem lahti laskma ka sisutumatest riietest või neist, mis tema juures oma aja ära elanud. „Viin aeg-ajalt asju Telliskivi Kirbuturule müüki. Hindu ma kõrgeks ei aja just seepärast, et tekitada ringlust. Ja eks lõppeesmärk on ikka saada ka kodus rohkem õhku juurde!“ avaldab Anett ning ütleb, et alles jäänud asjad viib omakorda veel Uuskasutuskeskusesse. „Eks oleks tore muidugi, kui asjad jõuaksid nendeni, kes neid enim vajavad, aga selleks võiks olla mõni toimivam süsteem, et abivajajad üles leida,“ mainib laulja, et oleks hea meelega valmis ka otse oma asju kellelegi andma.

Laenatud plätud
Kuigi Anett ütleb, et ise ta viimasel ajal kuigi palju kaltsukatesse ei satu ja riideid ka ei kipu laenama, siis ühe erandi leiab ta oma kantavate asjade hulgast siiski. „Mõned kuud tagasi kolisin uude stuudiosse ja kohe esimesel päeval olin olukorras, kus vaja tihti koridoris käia nii, et ei peaks pidevalt saapaid jalga vedama. Et stuudiokaaslasel Liisil olid olemas plätud, püüdsin alguses ikka viisakust üles näidata ja palusin neid mineku jaoks laenuks. Mida aeg edasi, seda enesestmõistetavamalt hüppasin neisse juba küsimatagi! Esmalt puhtalt vajadusest kasutust leidnud plätud on tegelikult väga mugavad – jalg on neis sama loomulikus asendis kui liivale astudes. Eriti hästi läks aga siis, kui mul tekkis võimalus julgustada Liisit ostma roosasid karvaseid susse. Teadagi miks – nii sain plätud jätta päriselt oma valdusesse,“ muigab Anett ja lisab: „Kui Liisi neid taga ei hakka nõudma, siis võiks nendega ka suvisel ajal lausa tänavale minna!“

Täna avaldas Anett oma debüüt-lühialbumi "All Over Again", millel teeb kaasa ka Jüri Pootsmann. ““All Over Again” on minu soolokarjääri debüütalbum ja tunnen, et selles on palju eneseotsingut ja katsetamist. Minu kirjutatud materjali seovad tugevalt ühtseks lugude ausad sõnumid ja emotsioon. Just nendest väärtustest lähtun alati muusika kirjutamisel, hetkeolekut muusikasse kandes,” avas Anett enda muusika loomise tunnetust.

Kuula Anetti siit