Foto:
Sisuturundus
7. märts 2019, 14:07

Rasked hetked elus? Vabatahtlikud kogemusnõustajad ulatavad abikäe

Kõigil meil on elus raskeid hetki, kus ei paista ühtegi lootusekiirt. Õnneks on Eestis olemas vabatahtlikud kogemusnõustajad, kes ise raskeid hetki läbielanuna oskavad ulatada hättasattunutele abikäe.

"Enneaegsus – ma polnud sellele teemale vist mitte kunagi varem mõelnud. Kui aga 25. rasedusnädalal sündis meie 750 g kaaluv laps, tabas mind teadmatus, šokk ning hirm tuleviku ees. Rõõmu ma toona tunda ei suutnud... Elasime intensiivravis päeva, vahel isegi tunni või minuti korraga, käis pidev võitlus elu eest," meenutas oma elu üht raskemat hetke enneaegselt sündinud lapse ema.

Siis jõudis temani info MTÜ Enneaegsed lapsed kohta ja ta võttis nendega ühendust. Ühingu asutaja Kristel Kukk tuli noort ema ja abikaasat sünnitusmajja nõustama ning oli nende jaoks praktiliselt ööpäevaringselt kättesaadav.

"Oli kergendav teada, et me pole üksi ning keegi on juba sellise raskusega silmitsi seisnud ja sellest kõigest ka välja tulnud. Suhtlesin Kristeliga pea iga päev, vajadusel isegi päris hilistel õhtutundidel. Sain temalt palju teadmisi, tuge ja lohutust. Ta oli alati olemas," meenutas lapse ema.

Praegu on juba kõik hästi. Pisikene preili on nüüdseks täiesti terve ning tema areng on igati eakohane. "Ma tunnen, et suuresti tänu MTÜ tööle ning kogemusnõustamisele saime teadmised, jõu ja energia ning suutsime uskuda ja loota, et kusagil tunneli lõpus on valgus," on ema siiani ühingule tänulik.

Mis on kogemusnõustamine?

Kogemusnõustamine on nõustamise ja toetamise viis, kus inimesed, kellel on vastav isiklik kriisikogemus, jagavad oma teadmisi ja pakuvad tuge tekkinud olukorras. Kogemus ühendab inimesi ja loob kiire teineteisemõistmise, mis tugineb vastastikusel austusel ja usaldusel. Selline nõustamine on efektiivne, sest nõustatav tunnetab, et teda aitab inimene, kes on läbinud samalaadse traumeeriva elusituatsiooni.

Kogemusnõustaja ülesanne ei ole lahendada inimese probleeme, vaid pigem aidata inimesel ise lahendust leida. Kogemusnõustajad on läbinud nõustamiskoolituse, töötavad vabatahtlikkuse alusel ja on seotud vaikimiskohustusega. Ta on meditsiiniväline ja neutraalne isik, kes ei näe haiguslugusid, kuid saab stressiseisundis emale appi tulla omaenda kogemuste kaudu, tema vaimset seisundit jälgida ning toetada. Nõustamise eesmärgiks on aidata parandada haigete lastega perede toimetulekut ja elukvaliteeti ning soodustada laste kasvuks ja arenguks vajaliku perekeskkonna kujunemist.

Nõustajad ise on kõik kriisi läbimise kogemusega koolitatud spetsialistid. MTÜ Enneaegsed lapsed kogemusnõustajad on ühtlasi ka MTÜ Kogemuse Jõud liikmed, mis koondab kogemusnõustajaid üle Eesti.

Kogemusnõustajad on võtnud endale eesmärgiks olla abiks terviseprobleemide tõttu kriisi sattunud inimestele ja nende lähedastele, taastades nõustamise kaudu nende psühhosotsiaalset heaolu.

Kogemuse jõud aitab kriisist välja

MTÜ Kogemuse Jõud tegevus keskendub kriisidele, mis on tingitud viljatusravist, probleemsest rasedusest, lapse enneaegsusest, lapse ja/või täiskasvanu raskest, kroonilisest või ravimatust haigusest või kogetud traumadest.

Kogemusnõustajad nõustavad vabatahtlikuna Ida-Tallinna Keskhaiglas, Tallinna Lastehaiglas ja Pelgulinna Sünnitusmajas ja Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinikus.

Kui haiglas viibiv lapsevanem soovib suhelda kogemusnõustajaga, saab anda oma soovist märku kas oma lapse raviarstile või õele, kes võtab nõustajaga ühendust. Mõned kogemusnõustajad on lisaks läbinud ka imetamisnõustamise koolituse ja pakuvad abi ka imetamisel.

Kogemusnõustajaga on võimalik suhelda ka väljaspool haiglat, näiteks kui lapsevanem on lapsega koju saanud. 

Aita aitajaid!

Kogemusnõustajad teevad oma tänuväärt tööd vabatahtlikena, kuid aita ka Sina meil aidata. Helistades annetustelefonile 9000105, annetad 5 eurot enneaegsete laste perede toetuseks.

Sinu toetus aitab meil arendada kogemusnõustamise teenust ja koolitada uusi kogemusnõustajaid, et pakkuda veel rohkematele lastevanematele vajalikku tuge. Kogemusnõustamise koolitust korraldab ja viib läbi meie koostööpartner MTÜ Kogemuse Jõud.

Annetada võib ka ülekandega ja MTÜ Enneaegsed lapsed pangarekvisiidid püsiannetuseks või ühekordseks ülekandeks on:

Swedbank: EE492200221058793779
SEB Pank: EE251010220249430227
LHV Pank: EE237700771002467527

Samuti saab annetusi teha ka läbi meie e-poe