Uudista, kuidas teised vastlapäeva tähistavad!Foto: Foto: Pexels.com
Uudised
6. märts 2019, 21:00

Venelaste vastlanädal ehk maslenitsa pöörab tähelepanu värskelt abiellunutele ja kostitab tatrapannkookidega

Kui eestlaste jaoks piirdub vastlapäev teisipäevase kukli- ja supisöömise ning liulaskmisega, siis venelaste vastlapidustused vältavad terve nädala. Kindlaid tavasid ja traditsioone jätkub iga päeva jaoks, kust ei puudu pannkoogid, saanisõit, ratsutamine, kiikumine ega rahvamängud.

Nädal enne paastu algav maslenitsa ehk võinädal aitab jätta lõbusal meelel hüvasti talvega, et kohtuda kauaoodatud kevadega. Millistest traditsioonidest hoiavad venelased sel puhul igal nädalapäeval kinni?

Esmaspäev
Vastlapidustuste esimesel päeval on kombeks teha õlgedest nukk. Kujule pannakse selga vanad naiste riided ja seda veetakse laulude saatel läbi küla. Õlenukk paigutatakse seejärel lumisele mäele, kus algab kelgutamine. Sarnaselt eestlaste traditsioonidele, on toimingul olnud ka venelastel lisaks lõbule riituslik tähendus – usuti, et neil, kes mäest enim kordi alla liuglevad, kasvab kõrgem lina.

Teisipäev
Võinädala teise päeva märksõnaks on „mäng“. Alates sellest päevast algab kogu külas igat sorti meelelahutus: saanidel sõitmine, rahvapidustused, etendused ja nukuteatrid, mida juhib traditsiooniline marionettnukk Petruška. Tänavatelt ei puudu ka maskides tegelased, kes annavad lõbusaid kodukontserte, ning suuri seltskondi ringi vedavad troikad ehk hobuveokid ja lihtsamad saanid. Samuti on olnud pidustuste osaks dresseeritud karud, kes naerutanud publikut, etendades peegli ees meikivaid tüdrukuid ja pannkooke küpsetavaid naisi.

Kolmapäev
Kesknädalal algab kõikides kodudes suur kostitamine erinevate hõrgutistega. Igas peres katavad laudu ümmargused ja kollased pannkoogid, mis kuumad kui päikene, ja pruulitud õlu. Toitu (kuumi praetud pähkleid ja meekooke) ja jooke (vürtsikat sbitnit) müüakse ka kõikjale püstipandud müügikioskitest. Nii on võimalik juua lõhnavat kuuma samovariteed värskes õhus.

Neljapäev
Neljapäev on ohjeldamatu selle sõna otseses mõttes – tegevusi jätkub mängudest kuni kuumade rusikavõitlusteni.

Reede
Vastlanädalal on venelaste jaoks eriline koht ka perekonna- ja abielusuhetes – õnnitletakse viimasel aastal ja hiljuti abiellunud noorpaare. Neile saab külas osaks eriline tähelepanu, näiteks pannakse neid suudlema värava ees kõigi silme all ja visatakse neid vanade sandaalide või õlgedega. Abiellunutel oli kohustus külastada vastlanädalal ka kõiki neid, kes nende pulmas viibisid, et üheskoos laulude saatel mäest alla sõita.

Kui kolmapäeval kostitatakse väimeest pannkookidega ämma juures, siis reedel korraldab noorpaar ise pannkoogiõhtu. Selleks saadab ämm kõik pannkookide valmistamiseks vajalikud asjad (panni, kannu jms) ja äi koti tatart ning võid. Just sellesse kombesse lugupidamatu suhtumine on sageli väimehe ja ämma-äia kehvade omavaheliste suhete põhjustajaks.

Laupäev
Võinädala laupäev pühendatakse zolovka (mehe õe) juures toimuvale kogunemisele.

Pühapäev
Pühapäeva kutsutakse "andestuseks". Sellel päeval paluvad lähedased üksteiselt andestust kõigi nende põhjustatud tegude ja murede pärast. Samuti käiakse sel päeval kalmistustel surnutega hüvasti jätmas. Vastlanädala viimasel päeval toimub ka maslenitsaga hüvastijätt – põletatakse ära esmaspäeval tehtud õlgedest nukk. Tseremoonia käigus viskavad inimesed suurde lõkkesse ka pannkookide ja muude pidusöökide jääke. Sellega põhjendatakse lastele ka paastuaega, öeldes, et toitev toit on lõkkes ära põlenud ja nüüdsest tuleb süüa lahjat toitu.

Paastuaja algus
Maslenitsa lõppeb suure paastu-esmaspäevaga, mida peetakse patust ja lihatoidust puhastumise päevaks. Puhtal esmaspäeval käiakse kindlasti saunas end pesemas. Naised pesevad põhjalikult ka nõusid, puhastades neid rasva- ja lihajääkidest.

Tatrapannkoogid
(vana vene retsept)

1 tass tatrajahu
½ l piima või vett
30 g pärmi
soola

Tee nii:
1. Lahusta pärm ja sool käesoojas piimas või vees ning sega hulka jahu. Pane tainas sooja kohta kerkima.
2. Võta tainast ja küpseta pannkooke kuuma õliga määritud pannil, kas pliidil või vene ahjus.
3. Serveeri pannkooke sulatatud või, hapukoore, kaaviari, heeringa, soolatud või värske kalaga. Söö tatrapannkooke taimeõliga.

Pannkookide jaoks tuleb tainas panna valmis 2-3 tundi enne nende sööma hakkamist.

Tõlge: Ülle Karjane