Tee ise üks vahva inimkuju!Foto: Laura Liinat
Tee ise
17. veebruar 2021, 06:18

TUHKAPÄEV | Vabane tuhkapoisi abil üleliigsest kraamist ning sokuta laiskus naabrile!

Vastlapäevale järgnev päev, tuhkapäev, on tuntud peaaegu üle terve Eesti. Vaid Ida-Eestis, eriti selle lõunapoolsel alal, on tuhkapäeva kombed vähem populaarsed või puuduvad täiesti. Mujal levinud tavad võivad olla paikkonniti täiesti erinevad ja isegi vastuolulised.

Kui juuste lõikamine on tuhkapäeval üldiselt soovitatud, siis saarlased ja hiidlased peaksid hallipäisust kartes sellest kindlasti hoiduma või kui üldiselt peaks tuhkapäeval midagi küpsetama, leidub teateid ka leivategemise keelu kohta.

Tuhkapäeva traditsioonid lähtuvad meil ühelt poolt tuhast kui puhastusvahendist (tuhast valmistati lehelist) ja maagilisest kaitseabinõust (tuha viskamine jõgedesse jne). Teisest küljest iseloomustab tuhk sel päeval mustust, naha kestendamist, kõõmamist, kärntõbe, isegi laiskust.

Valmista tuhkapoiss

Miks mitte võtta sel päeval ette üks suurem koristus kodus või kontoris ning vabaneda eelmise aasta pahnast lauasahtlis ja lauanurgal ning valmistada Mulgimaal tuntud tuhkapoiss (tuhapoiss, tuhapuss)! Säärane tegu aitab korrastada elamist ja olemist ning innustab olema senisest virgem ja tervem.

Tuhkapoisi valmistamiseks korja kõikjalt kokku tolm ja praht, pane see kotti või meisterda kangast ümbris. Joonista nägu pähe ja kirjuta kaasa silt, sest arvata võib, et enamik kohmetub tuhkapoissi nähes ega oska sellega muidu midagi pihta hakata!

Kindlasti aga ei tasuks siis tuhkapoissi enda juurde vedelema jätta, vaid ikka naabrite või töökaaslaste ukse taha salaja viia ‒ nii saab tuleva aasta laiskuse teise kaela veeretada ning ühtlasi jälgida, kas ta sellega edasi oskab toimetada või viijat tabamise korral vastavalt kohelda.

Prahi asemel saada naabrile kärbsed

Kes aga aasta otsa usin olnud ning pole endale üleliigset kraami korjanud, see võib Saaremaal levinud „kärbseid teha“. Selleks tuleb võtta puupulgad, mis sümboliseerivad kärbseid, kinnitada nööri külge ja viia salaja naabri ukse käepideme külge rippuma. Siis võib kindel olla, et kärbsed suvel just teise elamisse kipuvad tulema!

Kasutatud tekste raamatust „Eesti rahvakalender I“.