Foto: Pixabay
Tehnika
4. märts 2019, 07:15

Kaunis Škoda Felicia kabriolett tähistab 60. sünnipäeva

60 aastat tagasi esmaesitles Tšehhi autotootja Škoda sihvakat neljakohalist Felicia kabrioletti. Ajalugu on teinud ootamatuid pöördeid, sest tänapäeval seostame Felicia nime hoopiski rahuliku tarbeauto, mitte 2+2 kabrioletiga.

1959. aasta esimesel märtsil esitleti sihvakat neljakohalist kabrioletti Leipzigis, nädalake hiljem näidati Feliciat Genfis ja mõned kuud hiljem imetleti Škodat ka New Yorgis.

Škoda Felicia kabriolett tõmbas tähelepanu ja seda imetleti ka üsna eksootilistes paikades toonase maailma mõistes – Mexico City ja Johannesburgi autonäitustel.

„Imetlema“ on just õige sõna, sest auto kogus kõikjal positiivset tähelepanu. See oli edu, mida kaasaegsem nimekaim korrata ei suutnud, kuigi 90ndate Felicia pikap-versioon on leidnud koha harrastajate hulgas ning seda otsitakse tihtipeale tikutulega mööda Euroopat taga.

Kauni kabrioleti järel kandis Felicia nime Škoda supermini, mida aastast 1994 kuni 2001. aastani toodeti. See oli ühtlasi viimane Tšehhi autotootja omal platvormil põhinev mudel, samas ka esimene, mis lõikas kasu Škoda ühinemisest VAGiga.

Feliciat on nimetatud ka selle eelkäija, Škoda Favoriti ümbertöötluseks, ent see oli oluliselt modernsem ja värskema väljanägemisega ning selle kapotialune võimaldas kasutusele võtta laiema valiku jõuallikaid.

Põhjalikumalt loe Škoda Felicia kabrioleti kohta Acceleristast.

Foto: Accelerista