Kasutades korduvkasutatavaid hügieenivahendeid ei ole vähem oluline ka nende abil saadud rahasääst!Foto: Vanessa Ramirez, Pexels
Nipid
22. veebruar 2019, 08:49

ÖKONIPP | Kui hoolid tervisest ja keskkonnast, kasuta tampooni asemel hoopis merekäsna (1)

Eluajal kasutab naine üle 10 000 tampooni ja hügieenisideme, mis jõuavad kõik prügimäele, kus nende lagunemine võtab sadu aastaid. Lisaks sellele on ühekordsetest menstruaaltsükli hügieenitarvetest leitud inimesele kahjulikke ained nagu plastikust pärit ftalaadid ning puuvilla kasvatamiseks kasutatav taimemürk glüfosaat. Õnneks on olemas tervise- ja loodussõbralikumad alternatiivid!

Menstruaalanum
Menstruaalanum on korduvkasutatav silikoonist tops, mis paigaldatakse päevade ajal tuppe, et koguda menstruaalverd. Kausikesel on väike saba, mille abil saab selle välja tõmmata. Anumat tuleks tühjendada vastavalt vajadusele 4-8 tunni järel. Anuma mahutavus on 20-30 ml, vastavalt topsi suurusele. Mestruaaltopsi kasutusiga on u 5-10 aastat.
Hind: 15-30 eurot 

Merekäsnatampoon
Naturaalsest merekäsnast tampoonid näevad välja nagu väikesed nuustikud, mis imevad sama moodi menstruaalverd nagu tavapärane tampoon. Kuna tegemist on loodusliku materjaliga, siis on käsn biolagunev. Kasutusiga on 3 kuud ja enam.
Hind: 15 eurot/2 tk 

Korduvkasutatavad hügieenisidemed
Need näevad välja nagu ühekordsed hügieenisidemed, kuid on valmistatud kangast. Side kinnitub püksikutele tiivakeste küljes olevate trukkidega. Vedelikku imav kiht on sarnasest tekstiilist nagu laste korduvkasutatavatel mähkmetel. Pigem sobivad need nõrgema ja keskmise vooluse puhul.
Hind: u 6 eurot/tk 

Lekkekindlad aluspüksid
Olemas on ka lekkekindlad aluspüksid Thinx, mis koguvad vastavalt mudelile, kuni kahe tampooni jagu menstruaalverd. Tootja lubab, et neid kandes „pole tunnet nagu istuksid oma veres.“ Samuti on need sobilikud kandmiseks kui kardad, et tampoon, menstruaalanum või merekäsn võib lekkida.
Hind: 50 eurot 

Eelistad traditsioonilisi hügieenivahendeid?
Kui sulle tunduvad eelnevalt nimetatud vahendid liiga alternatiivsed ning tahaksid jääda tavapäraste tampoonide ja hügieenisidemete juurde, siis tutvu lähemalt pakendil kirjutatuga. Vaata, kas need on ilma kloorita pleegitatud, biolagunevad ja komposteeruvad, orgaanilisest puuvillast, ilma lõhnaaineteta ja sünteetiliste lisanditeta. See kõik aitab sul olla terve ning hoiab keskkonna puhtama.

Allikad:
Bioneer.ee
Health.com
Looduspere.ee
Minaolenginaine.ee
Mähkmed.eu
Viljakusmonitor.ee